Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Festivalul prunelor, organizat în premieră în Sălaj

0 48

Prima ediție a „Festivalului prunelor”, eveniment organizat în premieră în Sălaj, a avut loc sâmbătă, în localitatea Crasna, participanții putând degusta diverse preparate culinare ce au la bază acest fruct, printre care și cunoscutul gem de prune „silvoiță”, preparat la fața locului, dar și apreciata pălincă.

„Festivalul prunelor” este organizat în cadrul ediției din acest an a Zilelor Crasnei, eveniment la care au ținut să fie prezenți, alături de oficialitățile locale și județene, invitați din localitatea înfrățită Kiskunlachaza, din Ungaria, ministrul Agriculturii din țara vecină, Fazekas Sandor și președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

„Anul acesta am organizat a XVIII-a ediție a Zilelor comunei, dar pentru prima dată „Festivalul prunelor”. Păstrarea tradițiilor este extrem de importantă, dar în același timp trebuie mereu să fim deschiși la lucruri noi. Dorim ca în viitor să sărbătorim în continuare „Festivalul prunelor”, deoarece folosirea prunelor are tradiție în localitatea noastră. Dorim să dăm personalitate acestui eveniment, prin evidențierea valorilor noastre. Dumnezeu ne-a dăruit condiții geografice favorabile cultivării acestui fruct și profităm de aceste daruri nu doar prin a face silvoiță (gem de prune n.r.) sau diverse mâncăruri, ci avem și alte surprize care redau gustul prunelor. Dorim să arătăm tuturor valorile noastre și sperăm că vizitatorii care degustă specialitățile noastre să nu uite niciodată „gustul Crasnei”, a declarat Bogya Miklos, primarul comunei Crasna.

În piața agroalimentară din comună, cei interesați au putut urmări cum se prepară silvoița, în cazane uriașe, în care prunele, fără niciun adaos, trebuie amestecate permanent, deasupra unui foc de lemne, timp de circa 12 ore. Potrivit gospodinelor prezente la festival, într-un cazan în care se pun circa 300 de kilograme de prune rezultă o cantitate de aproximativ 30 de kilograme de silvoiță.

Programul Zilelor Crasnei a inclus sâmbătă și Festivalul Dansului Popular, la care au evoluat formații locale de dansuri, dar și din Ungaria, iar seara, un foc de artificii. Tot sâmbătă au fost programate concursuri culinare de degustare a preparatelor de silvoiță.

Sărbătoarea continuă duminică, cu un concurs de atelaje și paradă de călărie, la baza sportivă din comună, alături de alte activități culturale și sportive.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More