Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Festivalului Usturoiului din Pasul Tihuța, la a patra ediție

0 106

Sfârșitul lunii iulie este marcat în Pasul Tihuța din județul Bistrița-Năsăud printr-o nouă ediție a Festivalului Usturoiului, care le propune participanților să pornească într-o călătorie pe urmele contelui Dracula, personaj care a făcut celebră această zonă a țării.

Potrivit unui comunicat de presă remis de către organizatori, festivalul, care de obicei era organizat în prima săptămână din luna septembrie, va avea loc în acest an în perioada 30-31 iulie, pe un platou din zona Pasului Tihuța, accesul făcându-se din DN 17 pe drumul care duce către Ciosa.

Timp de două zile, meșterii populari din Bistrița-Năsăud și Cluj își vor etala la festival produsele lor tradiționale, pornind de la costume populare, bijuterii, coronițe cu flori și ajungând la țuică și produse alimentare.

Sâmbătă, în timp ce copiii vor fi antrenați în ateliere dedicate lor și jocuri tradiționale de pe Valea Bârgăului (hapuc și oină), tinerii și adulții sunt așteptați la o animație cu personaje din romanul „Dracula” și la un concurs în cadrul căruia va fi premiată cea mai inspirată costumație cu aceeași temă.

De la ora 16,00, reprezentanții sexului puternic sunt invitați să se înscrie în concursul „Cel mai bărbătos bărbat din Ținutul contelui Dracula”, unde ocupantul locului întâi va primi 500 lei.

Seara, pe scena festivalului vor urca membrii trupei de teatru nescris din Șanț, urmați de artiști folk și pop-dance, printre care se vor număra Florin Săsărman și Diana Bucșa. Petrecerea va continua cu „Noaptea DJ-ilor”, îndemnul organizatorilor fiind „Lăsați femeile să facă ce vor!”.

Duminică, cei curioși să afle mai multe detalii despre povestea contelui Dracula pot opta pentru o drumeție tematică de trei ore prin Munții Bârgăului. În schimb, cei care doresc să rămână în zona scenei vor avea parte de spectacole folclorice susținute de ansambluri locale, dar și din Cluj și Maramureș.

Printre artiștii care vor participa la Festivalul Usturoiului se numără Matilda Pascal Cojocărița, Valeria și Traian Ilea, ansamblurile profesioniste „Dor românesc” din Bistrița și „Transilvania” din Maramureș.

Organizatorii festivalului sunt Asociația de promovare a turismului „Turist în Bistrița-Năsăud”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, primăriile comunelor Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului și Josenii Bârgăului, cu participarea asociațiilor „Produs de Cluj” și „Produs în Bistrița-Năsăud”.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More