Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Filme recomandate – Ce mi-a plăcut sau nu mi-a plăcut (1)

0 211

Sunt o mare devoratoare de filme și seriale. Deja toată lumea știe asta și din acest motiv sunt mulți cei care mă tot bat la cap să le recomand un film. Așa că m-am gândit că ar fi bine să nu fiu egoistă și să recomand tuturor filmele care mi-au plăcut.

Că tot urmează săptămâna Oscarurilor, o să mă refer la câteva filme nominalizate în acest an și care m-au impresionat. Lista completă a nominalizărilor o găsiți aici.

1. The Imitation Game

Se află printre filmele nominalizate la trofeul pentru cel mai bun film și nu este degeaba acolo. Povestea excelentă, prestația actoricească a lui Benedict Cumberbatch, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, dar și suspanasul și intensitatea cu care se desfășoară acțiunea fac din acest film o realizare de excepție. E genul de film cu un geniu în primul plan, are la bază o poveste reală și, mie personal, mi-a dat motive să aflu lucruri pe care chiar nu le știam despre al doilea război mondial.

2. The Theory of Everything

Nominalizat și el la Oscarul pentru cel mai bun film, povestea vieții fizicianului Stephen Hawking este încă un film cu un geniu în prim-plan, o istorisire care-ți dezvăluie și partea nevăzută, necunoscută, a oamenilor cu minți sclipitoare care au marcat dezvoltarea recentă a omenirii.

Iar Eddie Redmayne joacă atât de bine rolul lui Stephen Hawking, încât nu este de mirare că este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

Un alt aspect care te atinge la inimioară este prezentarea evoluției bolii lui Stephen Hawking, diagnosticat cu ALS încă de tânăr. Medicii i-au dat speranță de viață de 2 ani, dar el este în viață chiar și acum. Că este mai sărit de pe fix, că-i scoate din sărite pe cei din jurul lui, dar și pe cei care văd filmul, nu face decât să sporească farmecul acestuia.

3. American Sniper

Deși nu sunt o fană a filmelor cu și despre război, American Sniper m-a uns pe suflet. Asta pentru că nu războiul este definitoriu pentru film, ci trăirile personajului principal în legătură cu războiul, dezvoltarea lui personală în mod treptat cu fiecare ”tur” în Irak. Bradley Cooper a reușit cu acest film cel mai bun rol din cariera lui de până acum (nu degeaba a primit nominalizarea pentru cel mai bun actor), iar faptul că filmul este regizat de Clint Eastwood nu face decât să-i sporească valoarea.

Finalul filmului, pentru mine, a fost unul care mi-a stors câteva lacrimi. Câteva ore după ce am văzut filmul am căutat online tot ce se putea despre Chris Kyle, am citit despre viața lui, despre activitatea lui de cel mai bun lunetist american, dar și despre scandalurile în care a fost implicat, unele dintre ele reliefate și în film. Ce mi-a adus filmul ăsta, în primul rând, a fost faptul că am putut să aflu prin intermediul lui de un erou despre care nu știam absolut nimic înainte.

4. Whiplash

Nu este un film chiar pentru oricine. Cei pasionați de muzică (de orice fel, dar mai ales jazz) îl consideră o capodoperă. Eu nu-l văd chiar așa, dar totuși m-a atins la suflețel. Lupta aceea continuă de a dovedi ceea ce poți, faptul că înduri orice și oricâte pentru a-ți atinge obiectivele, sacrificiile personale și trupești pentru a-ți îndeplini idealul, toate sunt transmise în acest film și jucate ca la carte.

JK Simmons a făcut un rol memorabil, mai că-mi vine să-l strâng de gât dacă l-aș vedea pe stradă, iar Miles Teller (pe care l-am remarcat în alte câteva filme) demonstrează prin acest rol că este pregătit să intre în rândul celor mai buni actori ai deceniului.

5. Boyhood

Este preferatul criticilor și este cotat ca fiind filmul cu cele mai mari șanse să cucerească Oscarul. Mda… E o realizare să faci un film pe parcursul a 12 ani cu aceiași actori, urmând aceeași poveste. Însă cam atât este senzațional la filmul ăsta. În rest, frecție. N-are niciun Dumnezeu, nu transmite nicio emoție, anii trec repede și brusc, și chiar dacă actorii nu se schimbă, trecerea bruscă de la o etapă la alta este deranjantă.

Mai mult, după ce că-i lung ca o zi de post, când să devină mai incitant pe final, jebng! Se termină. Deci… mneah. Nu zic că nu merită văzut, că ar fi o pierdere totală de timp, dar nici nu cred că rămâneți cu ceva după vizionarea lui. Doar să vedeți ce înseamnă turnarea unui film cu aceeași distribuție, de către același regizor, pe parcursul a 12 ani. Și cam atât.

6. Birdman

No ăsta-i un film de Oscar pe care nu-l recomand prietenilor, decât dușmanilor. Pe mine m-a scos din sărite acțiunea filmului, chiar dacă Michael Keaton face un rol senzațional. Nebuniile din capul lui m-au derutat, am pierdut șirul poveștii la un moment dat, a trebuit să reiau de unde am mai înțeles câte ceva, ca să-mi dau seama la final că m-am chinuit degeaba. Probabil sunt eu mai limitată, așa, și nu pricep unele lucruri. Dar filmul nu m-a convins absolut deloc.

7. Unbroken

Ăsta-i un film din categoria OMFG! M-a lovit în plex de la început și l-am urmărit cu sufletul la gură chiar și pe parcursul genericului de final. De era după mine, se situa clar în categoria cel mai bun film, însă a primit nominalizare doar la categoriile ”Cea mai bună imagine” și ”Cea mai bună coloană sonoră”. Și știți că e regizat de Angelina Jolie? Eu am aflat doar când am văzut genericul de final și am rămas PAF!

Este povestea unui tânăr care de mic a fost învățat cu greutățile vieții, dar a învățat să lupte cu ultima lui picătură de transpirație și sânge pentru scopul propus, să nu se lase doborât de niciun obstacol și să dea tot ce are în el pentru a rămâne în picioare. Un astfel de rol jucat la perfecție de Jack O’Connell nu face decât să-ți insufle ideea că și tu poți să fii la fel, să nu te dai bătut indiferent de vremuri și situații.

Am trăit atât de intens acest film, încât la un moment dat am prins și puțină scârbă față de japonezi. Și încă nu mi-a trecut în totalitate. O să vedeți voi de ce.

 

Dintre filmele nominalizate pentru ”Cel mai bun film” ar mai fi The Grand Budapest Hotel și Selma, pe care nu le-am văzut încă. Dar urmează. O să vă zic și vouă dacă merită sau nu, săptămâna următoare, când vă voi prezenta și viziunea mea asupra altor filme nominalizate la Oscar în acest an.

Până atunci, însă, nu vă sfiiți să-mi recomandați și voi niște filme. Sau să-mi spuneți ce credeți despre cele nominalizate mai sus.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More