Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Finalizare proiect – Conservare- restaurare și punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu și Cizer – FOTO

0 50

Marți, 9 august 2016, la sediul Consiliului Județean Cluj a avut loc conferința de finalizare a proiectului „Conservare – restaurare și punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu și Cizer”, proiect prin intermediul căruia două biserici de lemn cu pictură interioară din Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”, secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, au fost reintroduse în circuitul de vizitare.

Lucrările de conservare şi restaurare a celor două monumente au fost încheiate la sfârşitul lunii iunie şi au constat în înlocuirea elementelor structurale degradate, refacerea părţilor degradate ale şarpantei, refacerea completă a acoperişurilor, lucrări extrem de laborioase de conservare şi restaurare a straturilor picturale din interior, tratamente contra atacului biologic. Au fost realizate, de asemenea, trotuare perimetrale în jurul monumentelor, pentru eliminarea apelor meteorice.

„Ne bucurăm că am reușit să restaurăm și să conservăm bisericile din lemn Petrindu și Cizer, importante monumente de arhitectură de lemn din România, reușind în acest fel să completăm în mod fericit proiectele derulate de administraţia judeţeană care au în vedere promovarea şi valorizarea patrimoniului cultural şi turistic al Clujului. Punerea în valoare a potenţialului cultural și turistic al judeţului Cluj va continua să reprezinte o prioritate pentru actuala conducere a Consiliului Judeţean Cluj”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Reamintim faptul că valoarea totală a proiectului ce a avut ca obiectiv general punerea în valoare a monumentelor istorice din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Secția în aer liber, respectiv restaurarea și conservarea bisericilor din lemn Petrindu și Cizer, în vederea creșterii atractivității turistice în județul Cluj și în Transilvania, a fost de 3.880.209 lei (878.372,15 euro), valoarea finanțării nerambursabile fiind de 3.880.209 lei (878.372,15 euro).
Durata de implementare a proiectului finanțat în cadrul Programului PA16/RO12 ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, a fost de 21 luni, respectiv 19 decembrie 2014 – 31 august 2016.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA), un ONG din Norvegia care promovează designul urban integrat ca o necesitate în urbanism.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More