Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Finanțări nelegale pentru echipele de fotbal și volei din Zalău, descoperite de Curtea de Conturi

0 147

Reprezentanţii Camerei de Conturi Sălaj au constatat prejudicii de aproape 300.000 de lei în urma controalelor efectuate la Primăria Zalău, potrivit Raportului privind finanţele publice locale pe anul 2016.

Controalele efectuate de către auditorii Curţii de Conturi la Primăria Zalău au scos la iveală un prejudiciu de 294.000 de lei şi abateri financiar-contabile ce depăşeşc 7,8 milioane de lei, se arată în Raportul privind finanţelor publice locale pe anul 2016, al Camerei de Conturi Sălaj.

Controalele au scos la iveală şi o serie de nereguli privind finanţarea echipelor locale de fotbal şi volei. Potrivit raportului menţionat, municipalitatea a decontat cheltuieli de 137.000 de lei efectuate de CS Fotbal Club Zalău, fără a face o analiză a nivelului de realizare a obiectivelor asumate de către structura sportivă pe parcursul derulării returului campionatului naţional de fotbal 2015-2016, Liga a III-a. Alţi 72.000 de lei, spun auditorii, reprezentând ultima tranşă din contractul de finanţare nerambursabilă, au fost decontaţi integral către aceeaşi grupare, deşi aceasta nu şi-a îndeplinit obiectivele sportive stabilite prin contract.

Plăţi nelegale au fost făcute şi către ACS Volei Club Zalău, care a primit 14.000 de lei, adică ultima tranşă din contractul cu Primăria, deşi nici acest club nu îşi atinsese obiectivul sportiv.

Cele mai mari abateri, în valoare totală de 7,7 milioane de lei, au fost constatate în relaţia cu două unităţi de învăţământ din municipiu – Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău şi Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”, unde nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă terenurile şi clădirile primite în administrate de la Primăria Zalău.

O altă abatere, de 294.000 de lei, o reprezintă neimpozitarea corespunzătoare a clădirilor aparţinând persoanelor fizice şi care au fost închiriate unor persoane juridice, în vederea utilizării de către acestea în scop nerezidenţial.

O altă abatere priveşte Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu”, unde, spun auditorii, administraţia locală a achitat servicii de operare şi întreţinere a centralelor termice pe gaz, în valoare de 68.000 de lei, şi pentru perioada în care centralele nu au funcţionat, întrucât în şcoală nu există instalaţie de apă caldă.

Neregulile din activitatea financiar–contabilă constatate se datorează faptului că „patrimoniul public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ–teritoriale este necorespunzător gestionat şi administrat de către cei abilitaţi în acest scop şi că nu se acordă atenţia cuvenită modului de organizare a activităţii şi a conducerii contabilităţii, fapt ce afectează negativ acurateţea evidenţelor contabile şi a situaţiilor financiare verificate”, concluzionează reprezentanţii Camerei de Conturi Sălaj.

În ceea ce priveşte problemele cu cheltuielile publice, sursa citată susţine că „din cauza neorganizării corespunzătoare a controlului intern, nu s-a urmărit respectarea principiilor de economicitate, eficacitate şi eficienţă în utilizarea fondurilor”.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More