Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Firma de salubritate a Primăriei Dej a primit girul Consiliului Local, dar nu fără discuții aprinse – VIDEO

0 558

Consilierii locali dejeni au aprobat miercuri, în cadrul ședinței ordinare pe luna decembrie, proiectul de hotărâre privind înființarea S.C. ECO URBAN DEJ S.A., având ca unic acționar Municipiul Dej, aceasta urmând să fie propria societate de salubritate a municipiului.

Potrivit proiectului de hotărâre, societatea S.C. ECO URBAN DEJ SA., la data înființării acesteia, va avea un capital social inițial în valoare de 120.000 lei, împărțit în acțiuni nominative dematerializate, fiecare acțiune având o valoare de 100 lei. Capitalul social al S.C. ECO URBAN DEJ SA. în suma de 120.000 lei se constituie prin aportul în numerar exclusiv al Municipiului Dej.

Același proiect de hotărâre prevede că obiectele de activitate ale S.C. ECO URBAN DEJ SA. sunt următoarele:

 1. a) precolectarea, colectarea şi transportul deșeurilor municipale, inclusiv ale deșeurilor toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special;
 2. b) sortarea deșeurilor municipale;
 3. c) organizarea prelucrării, neutralizării şi valorificării materiale şi energetice a deșeurilor;
 4. d) depozitarea controlată a deșeurilor municipale;
 5. e) înființarea depozitelor de deșeuri şi administrarea acestora;
 6. f) măturatul, spălatul, stropirea şi întreținerea căilor publice;
 7. g) curățarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț;
 8. h) colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora unităților de ecarisaj;
 9. i) colectarea, transportul, depozitarea şi valorificarea deșeurilor voluminoase provenite de la populație, instituții publice şi agenți economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deșeuri de echipamente electrice şi electronice etc.);
 10. j) colectarea, transportul şi neutralizarea deșeurilor animaliere provenite din gospodăriile populației;
 11. k) colectarea, transportul, sortarea, valorificarea şi eliminarea deșeurilor provenite din gospodăriile populației, generate de activități de reamenajare şi reabilitare interioară a locuințelor/apartamentelor proprietate individuală;
 12. l) dezinsecția, dezinfecția şi deratizarea.

Societatea ECO URBAN DEJ SA își va începe propriu-zis activitatea în Dej după încheierea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiul Dej nr.7743/22.03.2006, încheiat între municipiul Dej şi Compania de Salubritate Bratner Veres SA.

”Personalul aferent activității de salubrizare de la Compania de Salubritate Bratner Veres SA va fi transferat la S.C. ECO URBAN DEJ SA in vederea licențierii ca operator de salubritate, după obținerea codului fiscal de la Agenția Naționala de Administrare Fiscala – Direcția Generala a Finanțelor Publice Dej”, mai prevede proiectul de hotărâre.

Înființarea acestei societăți în administrarea municipiului Dej nu a trecut fără discuții aprinse în Consiliul Local, proiectul întâmpinând și opinii contrare, exprimate de consilierul PNL Marius Butuza, care consideră această acțiune drept o naționalizare de tip socialist.

”Personal n-am crezut că voi trăi, după 27 de ani de democrație, o zi tristă ca și asta. Noi nu facem altceva de cât să naționalizăm astăzi ceea ce s-a privatizat, s-a externalizat la un moment dat. Eu, ca un om de dreapta, nu pot să fiu de acord cu așa ceva. Nu sunt nici eu mulțumit de serviciile prestate de compania care în acest moment deservește orașul. Este mai mult decât supărătoare activitatea acestora. Consider că există alte metode, specifice economiei de piață, economiei libere, sunt și alți operatori care pot să presteze la un alt nivel, al o altă calitate aceste servicii. Mie mi se pare un regres incredibil faptul că noi astăzi ne întoarcem în 2006, mai departe în timp. Gestionarea unei asemenea lucrări de către ”aparatul de stat” a fost și este întotdeauna falimentară. Este o situație similară cu Transurbul. Sunt ferm convins că prin ceea ce facem acum nu facem altceva decât să creem o altă gaură în buget. Calitatea serviciilor prestate nu va fi nici pe departe mai ridicat. Nu pot să fiu de acord cu așa ceva. Mie mi se pare o naționalizare ca și cele din 45-52”, a declarat consilierul Marius Butuza.

În replică, primarul Costan Morar a declarat: ”Sunt multe firme în România, tot așa de salubrizare care funcționează așa cum am propus eu. Nu poți să stai indiferent în fața unității tale, când vezi că se fac servicii improprii, fără calitate, tu ca primar să stai indiferent, să nu ai nicio putere. Suntem acuzați tot timpul că nu intervenim. În momentul în care eși ales local, primar, viceprimar, consilier local, răspunzi în fața comunității tale. Trebuie să găsești cea mai bună soluție, chiar dacă muncești de zece ori mai mult, pentru că acest lucru înseamnă cu mult mai multă muncă, cu mult mai multă responsabilitate. Am venit în fața dumneavoastră cu o propunere foarte clară, foarte logică, cu un angajament foarte ferm de a face ceva mai bine decât este acum”, a spun Costan Morar.

În final, proiectul de hotărâre a primit votul majorității consilierilor locali în forma cum a fost propusă, cu unele amendamente privind câteva articole, care vor fi dezbătute și supuse votului în ședința următoare, când se va alege consiliul de administrație al noii societăți.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More