Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Fost consilier local PDL din Dej și profesor, colaborator al Securității sub numele de cod colaborator ”SPIC7”, ”SPIK” și ”MIRCEA”

2 392

Profesor în cadrul catedrei de Matematică la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Dej și consilier local din partea partidului Democrat Liberal Dej între anii 2004-2011, Eugen Jecan a fost informator al Securității, activând cu numele conspirative ”SPIC7”, ”SPIK” și ”MIRCEA”.

Potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Eugen Jecan a fost recrutat de către Inspectoratul Județean de Securitate Cluj, pentru încadrarea informativă a unui coleg de facultate, iar ulterior, în anul 1984, a fost reactivat ca informator de către Securitatea Municipiul Dej pe linia problemei ”învățământ”. În perioada 1985 – 1986, pârâtul a fost reînregistrat în calitate de colaborator de către lnspectoratul de Securitate al Municipiului Sibiu, după care, în anul 1987, a revenit la Dej și a fost reînregistrat în evidențele Securității Municipiului Dej. A semnat Angajament, având numele conspirative de colaborator ”SPIC7”, ”SPIK” și ”MIRCEA”.

”Analizând actele dosarului în raport cu susținerile părților, Curtea reține că, în perioada în care a funcționat ca profesor la liceul ”Andrei Mureșanu” din Dej, pârâtul a furnizat organelor de Securitate mai multe note informative referitoare la atitudinile și conduita colegilor săi de serviciu. Printre acestea se remarcă nota informativă redactată la data de 17.03.1988 (fila 91 din dosar), în care pârâtul relatează că atitudinea numitului D.Z. (Este vorba despre Zorin Diaconescu), colegul său, ”despre muncă și viață nu este la înălțimea pregătirii sale”. În continuare, pârâtul relatează despre această persoană că ”despre problemele majore care ne preocupă are o atitudine zeflemitoare, luând în derâdere tot ce ține de politica statului” și că își desconsideră familia, preferând ”diverse anturaje cu persoane care au aceleași vederi”, mai arată documentele din dosarul judecat la Curtea de Apel București.

Instanța a mai reținut faptul că ”în raportul informativ din data de 01.03.1988 (fila 92) se consemnează relatările pârâtului cu privire la comentariile făcute de colegul său B.N., despre retragerea, de către S.U.A., a clauzei națiunii celei mai favorizate, ca urmare a amendamentului Jackson-Vanik. Conform acestei note, respectiva persoană aprecia că ”măsurite actuale ale americanilor sunt ca urmare a măsurilor luate de România față de B.I.R.D. În același raport se consemnează relatările pârâtului, conform cărora profesorul D.Z. a opinat că ”tot noi românii vom avea de suferit având în vedere diferențele de potențial economic ale celor două țări.

Având în vedere considerentele expuse mai sus, Curtea constată că activitatea pârâtului îndeplinește condițiile prevăzute de art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008, motiv pentru care va admite acțiunea și va constata calitatea acestuia de colaborator al Securității.

Hotărârea Curții de Apel București a devenit definitivă și irevocabilă prin Decizia 1351 din 13.03.2012.

Aflat în grațiile puterii comuniste și ale Securității înainte de Revoluția din 1989, Eugen Jecan a rămas la putere și după instaurarea regimului democratic în România, fiind implicat o perioadă lungă de timp în viața politică a Dejului.

Astfel, Eugen Jecan a fost candidat la Primăria Dej la alegerile locale din anul 2000, din partea Partidului Național Român, obținând 163 de voturi.

Ulterior, profesorul de matematică de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Dej a fost consilier local în perioada 2004 – 2011, făcând parte atât din Comisia Juridică a CL, cât și din Comisia de Învățământ-Cultură.

În aprilie, 2011, Eugen Jecan și-a prezentat demisia din Consiliul Local Dej, după ce obținuse mandatul de consilier local pe listele Partidului Democrat Liberal.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. CIURA ELENA spune

    Nu am înţeles, ce prejudicii a adus d-l profesor, ţării?Dar şcolii? Am fost colegi, recunosc,, personajele,, toată lumea cunoştea,,faptele,,…credeam că ne-am mai deşteptat la cap, nu arătăm cu degetul acolo unde nu este cazul! Mulţi, aşa zişi informatori au fost cu adevărat patrioţi şi vorbesc despre aceea care au rămas,,fără vilă şi fără piscină,,!Acele dosare care ,,activează,, în interesul lor şi a potentaţilor actuali, UNDE SUNT?

    1. LOL REKT spune

      Nu stiam unde se ascund patriotii, eu zic sa ii gasim pe toti.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More