Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Foștii șefi ai Poliției Bistrița rămân după gratii

0 82

Muresan-Hasnas-si-Closca-e1416902188920-680x365

Judecătorul de la Tribunalul Maramureș, unde se derulează dosarul în care foștii șefi ai poliției bistrițene sunt acuzați de fapte4 de corupție, a decis menținerea acestora în stare de arest preventiv.

Cauza, înregistrată sub numărul de dosar 579/100/2015, are ca obiect ‘infracțiuni de corupție (Legea nr. 78/2000)’ și este în faza procedurii de cameră preliminară, procedură cu durată de cel mult 60 de zile în cadrul căreia se verifică, în baza art. 342-348 din Codul de procedură penală, după trimiterea în judecată, competența și legalitatea sesizării instanței, precum și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, după încheierea acesteia urmând a fi stabilit primul termen de judecată pe fondul cauzei.

”Astfel, în cursul zilei de 18 februarie 2015, judecătorul de cameră preliminară căruia i-a fost repartizată aleatoriu cauza, în temeiul art. 348 raportat la art. 207 din Codul de procedură penală, a verificat din oficiu măsura legalității arestării preventive a celor trei inculpați aflați în stare de arest, constatând la data de 19 februarie a.c., prin încheierea de ședință nr. 27/F, legalitatea și temeinicia acesteia și menținând-o pentru următoarele 30 de zile.

Prin aceeași hotărâre, judecătorul a respins cererile formulate de inculpați, de revocare sau de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Hotărârea Tribunalului Maramureș poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare”, se mai arată în comunicatul de presă al Tribunalului Maramureș.

„În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut faptul ca in perioada iunie – noiembrie 2014, inculpaţii Mureşan Ioan, Hasnăş Roberto Emil şi Cloşcă Leon Anton, în calitate de şefi ai unor structuri ale poliţiei, în mod repetat, la diferite intervale de timp, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu în sensul imixtiunii abuzive în activitatea unor subordonaţi, în vederea neconstatării şi nesancţionării unei contravenţii la regimul circulaţiei rutiere, imixtiuni abuzive în dosare penale aflate în cercetare la IPJ Bistriţa Năsăud, pentru favorizarea unor părţi din acele dosare, participarea la ascunderea şi neraportarea producerii unor accidente rutiere cu victime omeneşti, în scopul alterării evidenţei accidentelor rutiere de acest gen, ascunderii infracţiunilor săvârşite de un coleg de-al lor, şef al unui post de poliţie, cu ocazia provocării de către acesta a unui accident rutier, în urma căruia a fost vătămată corporal o minoră în vârstă de 8 ani, care a suferit multiple fracturi în zona capului şi a feţei (în cazul inculpaţilor Mureşan Ioan şi Cloşcă Leon Anton ), comunicării abuzive a unor date cu caracter personal, unor persoane neautorizate, fără respectarea prevederilor legale incidente în domeniu, determinării unor subordonaţi să întocmească documente fictive, pentru a ascunde nerespectarea obligaţiilor de serviciu în cazul unei cercetări administrative.

Prin aceste acţiuni inculpaţii au provocat vătămarea semnificativă a drepturilor şi intereselor legitime ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa Năsăud. În fiecare caz în parte, inculpaţii au obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu.

În cursul lunii octombrie 2014, inculpatul Mureşan Ioan, prin intermediul inculpaţilor Hasnăş Roberto Emil şi Sângeorzan Viorel, l-a determinat pe inculpatul Cârcu Paul Marian (angajat la RAR– Reprezentanţa Bistriţa Năsăud) să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a efectua autentificarea şi identificarea unui autovehicul în mod fraudulos, prin menţionarea unei categorii nereale a autovehiculului.

În acelaşi context, inculpatul Mureşan Ioan, prin intermediul inculpatului Sângeorzan Viorel, a determinat o persoană neidentificată să falsifice certificatul de înmatriculare al autovehiculului, emis de autorităţile din Italia. Acelaşi inculpat, respectiv Sângeorzan Viorel, s-a ocupat de falsificarea şi a altor acte necesare înmatriculării acelui autoturism(contract de vânzare – cumpărare şi o declaraţie notarială din care rezulta că fusese pierdut certificatul de înmatriculare al acestui autoturism). Ulterior, la SPCRPCIV Bistriţa Năsăud, de procedura înmatriculării acestui autoturism s-a ocupat o rudă a inculpatului Mureşan Ioan, care a acţionat fără vinovăţie, necunoscând falsificarea cărţii de identitate a maşinii. Autovehiculul în cauză a fost procurat de inculpatul Mureşan Ioan Ovidiu din Italia, fiind vorba de un Jeep Cherokee, încadrat la categoria M 1 (pentru transport persoane), ce a fost înscris fraudulos la categoria N1(autoutilitară pentru transport de mărfuri). Acest demers infracţional a produs diminuarea frauduloasă a cuantumului timbrului de mediu achitat de către inculpatul Mureşan Ioan Ovidiu, fiind păgubit bugetul de stat cu suma de 31.094 lei.

În perioada iunie – noiembrie 2014, inculpatul Cloşcă Leon Anton, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Năsăud, în mod repetat, la diferite intervale de timp, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii pentru sine de bani şi alte foloase necuvenite. Concret, acesta a condus efectiv activitatea de producţie şi de comerţ a unei păstrăvării, situată în judeţul Bistriţa Năsăud, în sensul că a procurat dotări materiale necesare acesteia, a dispus şi a organizat efectuarea unor lucrări de construcţii, necesare pentru această activitate economică, a cumpărat produse de medicină veterinară, îngrijindu-se inclusiv de întocmirea facturilor aferente acestor produse, a cumpărat hrană pentru peşti, s-a îndeletnicit cu vânzarea unor cantităţi însemnate de peşte şi cu vânzarea furajului pentru păstrăv.

La data de 28.10.2014, inculpatul Manciu Mihai Mircea, în calitate de agent de poliţie rutieră în cadrul Poliţiei oraşului Năsăud, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, neluând măsurile obligatorii legale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor săvârşite de un contravenient. Această conduită abuzivă a inculpatului i-a permis contravenientului ca, ulterior, să comunice Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud datele de identificare ale unei persoane nevinovate, care a fost sancţionată contravenţional în mod abuziv, deşi aceasta nu săvârşise nicio contravenţie.

La datele de 08.12.2014 şi 12.01.2015, fiind audiat în calitate de martor în prezentul dosar, inculpatul Bîgiu Dumitru Florin în mod repetat, a făcut afirmaţii mincinoase şi nu a declarat tot ce ştia în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale ale cauzei, cu privire la care a fost întrebat. Concret, inculpatul nu a declarat aspecte esenţiale legate de modalitatea în care i-a solicitat inculpatului Cloşcă Leon Anton, şeful Poliţiei oraşului Năsăud, să intervină în activitatea unor subordonaţi, (imixtiuni solicitate chiar de către el), ascunzând totodată fapte şi împrejurări esenţiale legate de urmările ilicite ale acestor intervenţii.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asupra cotei de ½ din dreptul de proprietate asupra unui imobil (cotă aparţinând inculpatului Mureşan Ioan Ovidiu), până la concurenţa sumei de 31.094 lei, sumă cu care Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa Năsăud s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză”, se arată în comunicatul DNA.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More