Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Fostul director al Salinei Ocna Dej și doi afaceriști dejeni trimiși în judecată de DNA

0 3.779

Procurorii DNA, serviciul teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a fostului director al Salinei Ocna Dej, pentru luare de mită în formă continuată și pentru spălare de bani în formă continuată.

Într-un comunicat de presă procurorii DNA, serviciul teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată a fostului director al Salinei Ocna Dej, MIHUȚ GEORGEL .

Alături de acesta mai sunt nominalizați și TANASĂ ELENA–LUCIA, la data faptei director Vânzări, Logistică, Parteneriate la Societatea Națională a Sării SA, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, CĂLIN MITICĂ, la data faptelor om de afaceri ce controla SC Transferoviar Grup SA, pentru infracțiunile de dare de mită în formă continuată, spălare de bani în formă continuatăMĂDĂRĂȘAN KINGA, la data faptei director general la SC Transferoviar Grup SA, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată, ȘTEFAN ADRIIAN, la data faptelor director de infrastructură SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, pentru săvârșirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată, complicitate la dare de mită, IANCHIŞ COSMIN ADRIAN și MICLEA CORNEL EUGEN, la data faptelor administratori ai unei societăți comerciale,pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la dare de mită, în formă continuată, complicitate la luare de mită, în formă continuată, complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

În perioada 07.07.2011 – 11.12.2013, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în nouă tranșe succesive, a sumei totale de 87.841,59 lei către inculpatul Mihuț Georgel, în calitatea menționată mai sus, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA în relația cu Salina Ocna Dej. Acest „sprijin” consta în obţinerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Naţională a Sării SALROM SA sau de la Salina Ocna Dej (structură din cadrul acestei  societăţi naţionale), a unor contracte de lucrări şi servicii, precum și derularea acestora în condiții favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA. Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive emise de societatea comercială administrată de inculpații Ianchiş Cosmin Adrian și Miclea Cornel Eugen. Ulterior, sumele astfel transferate au fost retrase din contul bancar al  firmei respective  și predate în numerar inculpatului Mihuț Georgel.

În acest mecanism, un rol important l-a avut inculpatul Ștefan Adriian, care a pus în practică deciziile inculpatului Călin Mitică privind  remiterea celor 87.841,59 lei, în sensul că a inițiat organizarea efectivă a circuitului financiar, disimulat, (realizat prin decontarea unor facturi fictive emise de  firma inculpaților Ianchiş Cosmin Adrian și Miclea Cornel Eugen) și a urmărit buna funcționare a acestuia.

În același context, în datele de 13 decembrie 2012 și 07 noiembrie 2013, inculpata Mădărăşan Kinga, în calitate de director general la SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca, a remis cu titlu de mită inculpatei Tanasă Elena Lucia, în calitate de director Vânzări, Logistică, Parteneriate în cadrul Societăţii Naţionale a Sării SA, bijuterii din aur în valoare totală de 10.000 lei, o parte dintre acestea fiind procurate de inculpatul Ștefan Adriian.

Remiterea bijuteriilor s-a realizat în legătură cu îndatoririle de serviciu ale inculpatei Tanasă Elena Lucia, pentru ca aceasta să avantajeze interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA, în cadrul desfășurării procedurilor privind atribuirea şi menţinerea atribuirii serviciilor de transport de sare (destinată unui combinat din Ungaria) pe calea ferată, precum și în vederea acceptării inserării unor clauze favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA, în contractele de transport şi actele adiţionale încheiate.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaților Călin Mitică, Mihuț Georgel și Mădărășan Kinga. Aceeași măsură s-a dispus asupra unor sume de bani ridicate de la inculpații Călin Mitică (12.590 franci elvețieni) și Mihuț Georgel (4.200 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More