Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, trimis în judecată în alt dosar. Și-a recunoscut vinovăția

0 104

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi-a recunoscut vinovăția într-un nou dosar în care a fost trimis în judecată de DNA.

Fostul edil va ispăşi o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani în formă continuată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului

APOSTU SORIN, la data faptelor director în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

trafic de influenţă,

– instigare la spălare de bani în formă continuată.

 În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii septembrie 2007, inculpatul Apostu Sorin în calitate de director în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză), suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an de zile, pentru ca, prin influenţa de care se prevala că se bucură asupra funcţionarilor din cadrul autorităţilor de pe raza judeţului Cluj, care au atribuţii pe siguranţa alimentelor, să asigure buna funcţionare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate.

Ulterior, în baza pretinderii anterioare și pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, inculpatul Apostu Sorin i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat.

Obiectul contractului consta în „servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calității și de asistență pentru actualizarea acestuia conform legislației, instructaje privind normele de igienă”.

În aceste condiții, în perioada septembrie 2007 – martie 2009, prestatorul „serviciilor” a emis un număr de 16 facturi fiscale în valoare totală de 51.442.77 lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor a achitat-o în totalitate și care reprezintă totodată folosul ilicit obţinut de inculpatul Apostu Sorin.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Apostu Sorin a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Apostu Sorin.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Apostu Sorin, împreună cu acordul  de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni  de corupție în calitate de primar al municipiului Cluj Napoca, fiind condamnat la patru ani și șase luni închisoare, pedeapsă care a fost executată

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More