Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Fostul primar din Cluj, Sorin Apostu, condamnat definitiv la 4 ani şi 6 luni de închisoare

1 44

Sorin Apostu

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă, la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupţie.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Sorin Apostu la patru ani de închisoare pentru că a luat mită de la omul de afaceri Călin Stoia, la trei ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spălare de bani şi la opt luni de închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, potrivit Mediafax.

Instanţa a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, la care a adăugat un sport de şase luni, pedeapsa finală fiind de patru ani şi şase luni de închisoare. Din pedeapsă a fost scăzută perioada în care Apostu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 9 septembrie 2011 până în 28 septembrie 2012.

În același dosar, Monica Apostu, soţia fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, trei ani de închisoare pentru spălare de bani şi opt luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei primite de Monica Apostu, stabilind un termen de încercare de şapte ani.

Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru dare de mită, trei ani pentru spălare de bani, sub forma participaţiei improprii şi opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Şi în cazul acestuia, instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei.

Decizia este definitivă, Sorin Apostu urmând să fie încarcerat.

Pe 25 iulie 2013, Curtea de Apel Târgu Mureş i-a condamnat pe Sorin Apostu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi pe Monica Apostu la trei ani de închisoare cu suspendare, omul de afaceri Călin Stoia fiind achitat.

Sentinţa a fost contestată la instanţa supremă, care luni a dat o deciziei definitivă în acest dosar.

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie 2012 la Registratura Primăriei.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că Sorin Apostu, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Potrivit DNA, banii proveneau de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care aveau în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).

„Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă”, arăta DNA.

Procurorii au pus atunci sechestru asigurător şi au indisponibilizat sumele de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând lui Sorin Apostu, precum şi suma de 358.326,93 lei aparţinând soţiei acestuia.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More