Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Fostul șef al Serviciului de Permise Maramureș, trimis în judecată de DNA

0 309

Fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș a fost trimis în judecată de DNA. Viorel Andrei Donciu este acuzat de cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic, luare de mită în formă continuată și delapidare în formă continuată. El se află în prezent în arest preventiv.

Alături de Donciu au fost trimiși în judecată și Adrian Nicolae Filip, la data faptelor consilier județean în cadrul Consiliului Județean Maramureș, acuzat de trafic de influență și instigare la acces ilegal la un sistem informatic, precum și Vasile Ionuț Belea, la data faptelor comisar șef de poliție, șeful Biroului I Drumuri Naționale și Europene, acuzat de dare de mită. 

În rechizitoriu, procurorii DNA susțin că în 4 februarie, Viorel-Andrei Donciu ar fi cumpărat influența lui Adrian-Nicolae Filip, pe care acesta pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât Donciu să fie desemnat în continuare în aceeași funcție, de șef al SPCRPCIV Maramureș, întrucât numirea lui urma să expire în 15 februarie. 

În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe inculpatul Filip Adrian-Nicolae la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului județean sau în interesul altor persoane, arată DNA. 

La 1 februarie, la instigarea lui Adrian-Nicolae Filip, Viorel-Andrei Donciu ar fi accesat fără drept baza de date pentru Evidența Persoanelor a Ministerului Afacerilor Interne, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăți comerciale. 

De asemenea, procurorii au probe că în 10 februarie, Viorel-Andrei Donciu, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi primit 100 de euro de la Vasile-Ionuț Belea pentru a înmatricula o remorcă. 

În contexte diferite, în perioada 9 – 25 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în aceeași calitate, ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto, pentru atribuirea unui număr provizoriu de înmatriculare ori pentru înmatricularea unor vehicule. În perioada decembrie 2020 – martie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi utilizat în interes personal 32 de bonuri de combustibil în valoare totală de 4.400 lei pentru alimentarea autovehiculelor pe care le conducea ori pentru a alimenta autovehiculele altor persoane apropiate. Bonurile de combustibil erau predate lunar de către Instituția Prefectului Județului Maramureș structurii conduse de inculpatul Donciu Viorel-Andrei pentru a fi folosite la alimentarea cu carburant a autoturismelor de serviciu, mai spun procurorii DNA.

Prefectura Județului Maramureș s-a constituit parte civilă în cauză, raportat la infracțiunea de delapidare reținută în sarcina lui Viorel-Andrei Donciu. 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 1.875 de euro identificată cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la inculpatul Donciu. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More