Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Fostul șef al Vămii Cluj, acuzat de abuz în serviciu, fals și uz de fals în al doilea dosar penal

0 70

După un prim dosar penal în care a fost acuzat de luare de mită și condamnat la 2 ani și șase luni de închisoare cu executare, decizie care nu este definitivă, Alain Modrea, fostul șef al Vămii Cluj, este trimis în judecată acum într-un alt dosar penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată.


Conform rechizitoriului întocmit de procurori, ”la data de 27 august 2007, inculpatul Modrea Alain Florin, în calitate de şef al Biroului vamal Cluj, a stabilit, contrar dispoziţiilor legale şi normelor interne, ca taxa vamală pentru autoturismul Nissan 350 Z, la care era obligată o societate comercială, să se calculeze la valoarea de facturare a autoturismului (care, fiind în sumă de 1.874 USD, prezenta suspiciuni de subevaluare) şi nu la valoarea de 20.000 de euro decisă de Comisia analizei de risc din cadrul Biroului vamal Cluj Napoca. În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 17.953 lei, reprezentând taxe vamale şi TVA”.

Alain Modrea a luat decizia de a favoriza firma în condiţiile în care folosea două autoturisme (Jeep Grand Cherokee şi Nissan Murano) puse la dispoziţie de societatea comercială respectivă, ai cărei reprezentanţi aveau în acea perioadă interese în legătură cu importul unor autoturisme în România prin vama din Cluj Napoca.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a utilizării celor două autoturisme primite spre folosință de la societatea comercială favorizată, inculpatul a încheiat cu firma proprietară a maşinilor două contracte de leasing, fără a achita ratele aferente acestor contracte. Cu toate acestea, pentru a dovedi că a achitat ratele, inculpatul Alain Modrea a semnat în fals mai multe facturi fiscale, pe care le-a depus cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal.

De asemenea, în cursul lunii iunie 2007, Modrea a depus la Biroul vamal Cluj un contract de cesiune fals pentru a justifica legalitatea utilizării unuia dintre cele două autoturisme.

Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 17.953 lei (plus majorări de întârziere, dobânzi şi penalităţi aferente până la data plăţii efective). În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Modrea Alain Florin.

Alain Florin Modrea a mai fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie în calitate de şef al Serviciului Inspecţie Fiscală şi Control Ulterior din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj. În acest dosar penal, la data de 18 martie 2013, Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, decizie care nu este definitivă, Modrea având la dispoziție calea de recurs.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More