Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Fostul vicepremier George Copos, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul ”Loteria”

0 39

George-Copos

Omul de afaceri George Copos, fost vicepremier al României, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, în urma unei decizii a Tribunalului București.

Instanța a respins apelul lui George Copos și a menținut hotărârea dată în ianuarie 2013 de Judecătoria Sectorului 2, care a pronunțat aceeași sentință pentru evaziune fiscală.

George Copos a fost trimis în judecată pe 6 iunie 2006, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prin care a prejudiciat bugetul de stat cu peste un milion de euro, în urma unor tranzacții realizate cu Compania Națională Loteria Română.

De asemenea, tribunalul a menținut și celelalte condamnări din dosar.

Astfel, Roza Gilio Giuzepe, Ioan Stelian Rațiu și Nicolae Cristea, fost director al Loteriei Române, au primit câte patru ani de închisoare cu executare, iar Gabriel Rogoveanu — trei ani de închisoare cu executare.

Instanța i-a obligat pe George Copos și Roza Gilio Giuzepe (ambii în solidar cu părțile responsabile civilmente SC Ana Electronic SA și SC Romtur GM Impex SRL), Nicolae Cristea și Gabriel Rogoveanu la plata către ANAF a sumei de 3.946.112 lei, cu titlu de despăgubiri materiale și la plata tuturor obligațiilor fiscale accesorii (majorări, penalități și dobânzi), informează Agerpres.

În dosar au mai fost trimiși în judecată Roza Gilio Giuzepe, cetățean român, acționar la societățile Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic director la RomTour GM Impex SRL, membru fondator al Fundației „ProRapid”, și Ioan Rațiu Stelian, administrator la Transilvania International SRL.

De asemenea, au fost deferiți justiției Nicolae Cristea, fost director general și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română, membru fondator al Fundației „ProRapid”, și Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la Euroest Invest SRL.

Loteria Română a achiziționat din surse proprii, în 2004, din rețeaua Ana Electronic, 38 de spații comerciale, cu suprafața totală de 6.786 de metri pătrați, în valoare de 5,1 milioane de euro, respectiv 746 euro/metru pătrat.

Potrivit anchetatorilor, George Copos, în calitate de asociat și presedinte al Consiliului de Administrație în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza Gilio Giuzepe și cu sprijinul lui Nicolae Cristea și Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39 milioane lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

În prezent, George Copos se află în detenție, după ce a fost condamnat la trei ani și opt luni închisoare în dosarul transferurilor din fotbal.

De asemenea, el mai este judecat, tot la Tribunalul București, în dosarul Loteria II.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More