Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

FOTO – Avalanşă de mari dimensiuni, în Munţii Rodnei, în zona Vârful Roșu. Avertismentul salvamontiștilor

0 993

O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs în Munţii Rodnei, zăpada care s-a desprins fiind vizibilă de la mare distanţă. Cel mai recent buletin nivometeorologic anunţase risc de avalanşă cotat cu 3 din cinci în zonă.

Conform Serviciului Public Judeţean Salvamont Bistriţa Năsăud, avalanşa de mari dimensiuni s-a produs în zona Vârful Roşu. 

„Pericolul de avalanşă în zonă este în continuare ridicat. Vă recomandăm prudenţă, evitaţi zonele de risc!”, transmit salvatorii montani din Bistriţa-Năsăud.

Cel mai recent buletin nivometeorologic emis de Administraţia Naţională de Meteorologie şi valabil până luni seară, la ora 21:00, indica risc cotat cu 3 din 5 de producere a unor avalanşe în Munţii Rodnei.

„La peste 1800 m altitudine se menţine stratul de instabil de zăpadă acumulat în ultima săptămână, ce depăşeşte local 25-30 cm şi care este depus peste zăpada mai veche şi îngheţată. Zăpada se va umezi uşor la altitudini de 1800-2000 m pe fondul creşterii temperaturii, iar trecător va mai ninge slab. În profunzime se mai întâlnesc local zone cu rezistenţă scăzută, intercalate cu cruste de gheaţă. Pe văi şi în zonele adăpostite se menţin depozitele însemnate de zăpadă, ce pot depăşi pe alocuri 2 m, iar în zona crestelor se întâlnesc cornişe. Pe pantele suficient de înclinate şi pe văile unde sunt depozite însemnate de zăpadă, straturile superioare instabile pot aluneca în mod spontan peste cele vechi şi mai compacte la orele amiezii, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii şi izolat chiar mari, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări slabe. La altitudini mai mici de 1800 m, zăpada se va umezi pe fondul creşterii temperaturii şi a precipitaţiilor mixte şi vor condiţii pentru apariţia unor curgeri ce pot angrena zăpada recent depusă, local consistentă. Pe pantele suficient de înclinate, se pot produce spontan avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii la peste 1600 m, prin alunecarea stratului recent depus şi în umezire peste cel vechi şi îngheţat, riscul declanşării acestora fiind amplificat la supraîncărcări”, au transmis meteorologii.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More