Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

FOTO/VIDEO – Cei șase care au agitat Dejul, au scăpat liberi… azi. S-a obținut recuzarea judecătorului

0 9.376

Cei șase învinuiți în dosarul de camătă și proxenetism instrumentat de BCCO Cluj sub coordonarea procurorului Valentin Urițescu, au ieșit zâmbind joi seara pe ușa Judecătoriei Dej, după ce le-au expirat mandatele de reținere pentru 24 de ore.

Pop Cosmin Sorin (Sharpele), Pop Codin Iuliu (Coco), Vlașin Tudor Vasile, Man Augustin Calin, Jula Lucian Dorin și Rotar Vlad Alexandru, învinuiți în acest dosar, au cerut prin avocații lor recuzarea judecătorului Laura Mărginean Cătinean, invocând articolul 64, alin. 1, lit. f din Codul de Procedură Penală.

Acest articol de lege, cu privire la incompatibilitatea judecătorului, prevede la litera f) există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea judecătorului este afectată.

Fragmente din încheierea penală: 

„S-a invocat faptul că imparțialitatea acestuia este știrbită de faptul că dosarul primit de la parchet nu este numerotat și nici opisat, iar studiul acestuia în doar 2 ore, cât a dorit judecătorul să le acorde avocaților inculpaților este insuficient raportat la numărul mare de înscrisuri, de aproximativ 5.000 de pagini al unui dosar de altfel incomplet, din care lipsesc anumite declarații favorabile inculpaților și care a fost înaintat instanței cu nerespectarea termenului minimal de 6 ore anterior expirării măsurii reținerii. Măsura dispusă cu privire la acordarea celor două ore pentru studiul actelor, doar propunerea de arestare având 80 de pagini, ar fi în contradicție cu dispozițiile 3 art.10 alin.(5) Cod procedură penală, care impun organelor judiciare obligaţia de a asigura exercitarea deplină şi efectivă a dreptului la apărare în tot cursul procesului penal. În aceste condiții, avocatul celor doi inculpați a susținut că nu le poate asigura acestora dreptul la apărare, iar imparțialitatea judecătorului ar fi afectată, deoarece nu poate să rămână în pronunțare și să soluționeze cauza în baza unui dosar primit nenumerotat, de circa 5.000 de pagini. Articolul 287 alin.(2) Cod procedură penală, prevede că în cazurile în care procurorul sesizează judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară ori alte autorităţi prevăzute de lege, în vederea soluţionării propunerilor ori cererilor formulate în cursul urmăririi penale, va înainta copii numerotate şi certificate de grefa parchetului de pe actele dosarului ori numai de pe cele care au legătură cu cererea sau propunerea formulată. Organul de urmărire penală păstrează originalul actelor, în vederea continuării urmăririi penale. Articolul 10 alin.(2) din același cod prevede că părţile, subiecţii procesuali principali şi avocatul au dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pregătirii apărării.

(…)

JUDECĂTORUL DE DREPTURI ŞI LIBERTĂŢI În vederea soluţionării cererii de recuzare şi pentru studiul dosarului, DISPUNE 9 Amână judecarea cauzei pentru data de 08.05.2020, ora 13.00, în vederea soluţionării cererii de recuzare formulată de apărătorul inculpatului Pop Codin Iuliu şi pentru a da posibilitatea inculpaţilor şi apărătorilor acestora să studieze dosarele de urmărire penală. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 07.05.2020”, se arată în încheierea penală. 

Având în vedere această solicitare și faptul că la Dej nu exista un alt judecător în această seară ca să judece cererea de recuzare, cei șase au scăpat liberi.

Asta doar până mâine, când la Judecătoria Dej se va judeca mai întâi solicitarea de recuzare a judecătoarei, după care va continua procesul de judecată al celor șase, care vor fi propuși de către procuror în fața instanței pentru arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cei șase au fost reținuți în cadrul unui dosar în care sunt bănuiți de proxenetism și camătă, după ce ieri au fost efectuate 14 percheziții domiciliare în localitățile Cluj-Napoca, Dej, Gherla și Râmnicu Vâlcea, într-un dosar penal întocmit pentru comiterea infracțiunilor de proxenetism și camătă.

Din cercetări a reieșit faptul că, 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, ar fi determinat și înlesnit practicarea prostituției de către mai multe femei, din municipiile Cluj-Napoca și Dej, în mai multe state europene, printre care Austria și Elveția, se arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2016-2020, în urma practicării prostituției, bărbații ar fi obținut sume mari de bani, aproximativ 1.000.000 euro, aceștia fiind trimiși în România, prin intermediul unor terțe persoane sau prin servicii de transfer de bani la distanță.

Totodată, în cauză, față de alte două persoane, au fost extinse cercetările cu privire la comiterea infracțiunii de camătă. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate autoturisme, articole de îmbrăcăminte și bunuri de lux.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More