Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

FOTO/VIDEO – De zeci de ore, peste 100 de mineri de la Salina Ocna Dej protestează în subteran. Autoritățile îi susțin!

0 108

De mai bine de 30 de ore, peste 120 de mineri de la Salina Ocna Dej s-au blocat în subteran pentru a protesta față de diminuarea fondului de salarii. Unul dintre mineri a fost la un pas de leșin, dar medicii au intervenit la timp și i-au acordat îngrijiri de specialitate.

Încă de vineri dimineața minerii s-au blocat în salină. Activitatea a fost oprită în subteran, dar și la suprafață. Minerii de la suprafață s-au aliat cu cei din subteran și au blocat toată activitatea salinei. La poarta salinei stau să încarce sare zeci de TIR-uri, din țară și străinătate, dar nu se știe când acest lucru va fi posibil.

protest-salina-ocna-dej (3)

Minerii cer demisia directorului general al Societății Naționale a Sării, Alexandru Duca, asta după ce a diminuat fondul de salarii. Mai mult de atât, Duca trebuia să ajungă la negocieri vineri seara, dar nu a ajuns nici sâmbătă la pranz. Asta a pus paie pe foc și i-a ambiționat pe angajații Salinei să continue protestul.

Liderii de sindicat, prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan și primarul Dejului, Morar Costan, le dau dreptate minerilor. Acestora li s-a micșorat fondul de salarii față de anul trecut, asta cu toate că minerii au făcut mai mult decât planul stabilit.

Citește cum a început…
Zeci de mineri blocați în subteran la Salina Ocna Dej. La greva spontană s-au raliat și cei de la suprafață – FOTO/VIDEO

Protestul în salină și la suprafață continuă. Minerii din subteran primesc de la colegii lor hrană, apă și fructe.

În scop preventiv, la Salina Ocna Dej este o ambulanță SMURD, polițiști și jandarmi.

ACTUALIZARE 15:33: Directorul general al Companiei Naționale a Sării, Alexandru Duca, a ajuns în urmă cu câteva ore la Dej, pentru a purta discuții cu angajații și reprezentanții sindicatului. Acesta a desfăcut contractul de muncă al unui angajat din conducerea Salinei Ocna Dej.

În urma discuțiilor purtate, cele două părți nu au ajuns la nicio înțelegere astfel că, atât minerii cât și angajații de la suprafață sunt deciși să coboare în mină și sa continue protestul. Ca semn de protest autoturismul lui Alexandru Duca a fost blocat cu un stivuitor, iar poarta societății a fost închisă pentru ca acesta să nu poată ieși.

UPDATE – 17.30
Cinci mineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, sâmbătă, aceștia acuzând dureri de cap, stări de leșin și senzații de vomă. Alți doi mineri au ajuns la spital, unul dintre ei cu hipertensiune și altul cu leșin. În prezent, alte persoane au nevoie de atenție specială din partea medicilor.

La poarta Salinei Ocna Dej s-au strâns deja câțiva aparținători ai minerilor.

UPDATE – 19.00

În urma negocierilor purtate de către reprezentanții minerilor cu conducerea de la București și reprezentanți ai sucursalei locale, minerii au ieșit din subteran. Acestora li s-a promis cel puțin același find de salarii ca în 2014, alte revendicări urmând a fi negociate luni la București.

CITIȚI ȘI: ”Mineriada” de la Salina Ocna Dej a luat sfârșit. Minerii au ieșit la suprafață după două zile de proteste – FOTO/VIDEO

Citește cum a început…
Zeci de mineri blocați în subteran la Salina Ocna Dej. La greva spontană s-au raliat și cei de la suprafață – FOTO/VIDEO

protest-salina-ocna-dej (4)

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More