Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

FOTO/VIDEO – Dejean prins în flagrant când își abandona câinele în stradă. Era la a doua încercare de a scăpa de câine

0 313

Reprezentanții asociației de protecție a animalelor Anima Pro Terra Dej s-a confruntat azi cu o nouă situație de abandon de câini, un dejean fiind surprins în flagrant în momentul în care-și abandona câinele.

Bărbatul din Dej, de pe strada Varga Katalina, a fost surprins în această dimineață în timp ce-și trăgea după el câinele din gospodărie. Animalul, legat cu o sfoară, era dus către adăpostul de câini din Dej, unde proprietarul avea de gând ”să-l predea” fără să conștientizeze că această ”predare” a patrupedului înseamnă, de fapt, în spiritul legii, abandon.

Reprezentanții Anima Pro Terra au încercat să-l convingă pe bărbatul din Dej că este ilegal ceea ce face și că abandonul animalelor pe domeniul public se pedepsește prin lege, încercând totodată să-l înduplece pe dejean să-și ducă animalul înapoi acasă.

Dejeanul nu s-a lăsat însă înduplecat, motivând că animalul îi mănâncă găinile din curte și că nu-l mai vrea, mai mult motivând că deja și-a luat altă cățea.

Văzând că nu au nicio șansă să-l convingă pe bărbat, reprezentanții asociației dejene au sesizat autoritățile.

În data de 9.11.2015, în jurul orei 11:45, mă întorceam de la adăpostul de câini de pe strada Sălciilor FN și am întâlnit un cetățean care ducea un câine foarte slab în lanț. L-am întrebat despre câine și mi-a spus că l-a abandonat în urmă cu o săptămână pe stradă, dar câinele s-a întors și mănâncă găini. Acum, intenția era să-l abandoneze la adăpost.

Vă solicit să luați măsurile legale conform Legii 205/2014 cu completările ulterioare.

Cetățeanul a declarat că și-a adus alt câine (femelă) în locul celui pe care-l abandonează. Conform legii, toți câinii aparținând rasei comune trebuie sterilizați obligatoriu și microcipați.

Vă solicit să-i puneți în vedere sterilizarea și microciparea obligatorie a cățelușei existente în gospodărie”, se arată în declarația dată în fața oamenilor legii de reprezentantul Anima Pro Terra Dej.

Un echipaj al Poliției Locale a venit la locul solicitării, bărbatul fiind legitimat și pus să dea o declarație cum că și-a abandonat câinele.

De aproximativ o săptămână (2.11.2015) am abandonat pe strada Piața Ștefan cel Mare câinele meu proprietate personală, având talia mijlocie, având culoarea alb și cu negru, deoarece prindea găini.

După aproximativ 3 zile s-a întors acasă.

Am hotărât în data de 9.11.2015 să abandonez pe domeniul public pe strada Sălciilor din municipiul Dej fără a anunța autoritățile.

Aceasta este declarația pe care o dau, pe care și-o susțin, și nu am fost forțat de nimeni să o dau”, spune bărbatul din Dej în declarația scrisă în fața polițiștilor.

Reprezentanții Anima Pro Terra așteaptă poziția primarului referitoare la această problemă, având în vedere că edilul șef este răspunzător de situația câinilor din municipiu. Între timp, având în vedere că bărbatul din Dej nu și-a mai dorit câinele, de teamă ca animalul să nu fie omorât, Anima Pro Terra a preluat patrupedul în adăpostul de câini, care este oricum supra-aglomerat.

Potrivit articolului 7 din Legea 205/2014 privind drepturile animalelor, ”Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical.” Potrivit legii, bărbatul riscă să fie sancționat contravențional, cu amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More