Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

FOTO/VIDEO – Ședință cu scântei a Consiliului Local Dej. Traian Mureșan a fost validat, însă nu a fost lăsat să depună și jurământul

0 99

someseanul-sedinta consiliu local dej martie 2015

Consiliul Local Dej s-a întrunit joi după-amiază în ședința ordinară pentru luna martie, una neobișnuită având în vedere că, de obicei, ședințele se organizează la final de lună.

De această dată, consilierii locali s-au grăbit să se întrunească fiind presați de o decizie a Tribunalului Cluj cu privire la mandatul de consilier local a lui Traian Mureșan. După ce săptămânile trecute rând pe rând consilierii locali dejeni au dat cu subsemnatul în fața procurorilor pe la Cluj, acum au decis să se întrunească pentru validarea mandatului de consilier local a lui Traian Mureșan.

Validare, dar nu și punere în practică, pentru că Traian Mureșan nu a devenit automat consilier local începând de azi, asta pentru că postul lui este ocupat de Sebastian Lazin. Care nu poate fi obligat să plece.

În startul ședinței Consiliului Local de azi, primarul Costan Morar, inițiatorul proiectului de hotărâre privind validarea mandatului de consilier local a lui Traian Mureșan, a oferit și explicații în această privință.

”Am încercat să facem atât cât am putut aplicarea sentinței definitive din decembrie 2012, care a fost comunicată spre primăria municipiului Dej la începutul anului 2013. De atunci s-a discutat posibilitatea de a pune în practică această sentință definitivă. Posibilitatea de a pune în aplicare această sentință s-a bătut de trei lucruri, cu care ne-am confruntat în această perioadă.

Pe de o parte, sentința este foarte clară și spune ”validarea mandatului domnului Mureșan Traian”. Pe de altă parte sentința nu se referă la invalidarea mandatului domnului Sebastian Lazin. În această situație, demisia domnului consilier Lazin, sau retragerea sprijinului făcut de PNG ne dădea posibilitatea vacantării postului și efectiv validării acestui mandat și a merge până la capăt pentru implementarea acestui proiect de hotărâre. Este evident că în această situație, am făcut un prim pas împreună cu domnul secretar spre a veni în fața dumneavoastră cu propunerea de validare a mandatului și pe urmă să facem pașii următori.

Dacă se merge până la capăt cu validarea domnului Mureșan, Consiliul Local o să aibă 20 de consilieri locali. Este dezastruos în acest moment să avem 20 de consilieri locali, pentru că, de mâine, orice proiect de hotărâre luat la nivelul primăriei municipiului Dej produce efecte dezastruoase. Este invalidat de Prefectură. Orice hotărâre este nulă. Este un moment sensibil peste care cu toții trebuie să trecem, dar cu multă chibzuință, să găsim cea mai bună soluție de a rezolva această problemă.

Prin decizia Tribunalului Cluj se anulează în parte hotărârea de invalidare a mandatului de consilier local a lui Traian Mureșan și obligă Consiliul Local Dej să valideze mandatul acestuia. Decizia instanței nu face însă nicio referire la vacantarea postului de consilier local a lui Sebastian Lazin.

După validare, se depune jurământul și urmează alegerea în Consiliul Local. În situația de față, cele două faze cu depunerea jurământului și alegerea în Consiliul Local nu se pot îndeplini la noi, pentru că postul de consilier local, pe care trebuie să-l ocupăm, este ocupat de domnul Lazin în mod legal, fără nicio problemă. Până în momentul de față. Deci, noi, în continuare, dacă validăm mandatul de consilier, ne-am făcut datoria cu privire la obligația pe care ne-o dispune instanța, iar în continuare, Consiliul Local trebuie să gândească care sunt căile legale de vacantare a postului domnului Lazin Sebastian”, a explicat secretarul Primăriei Dej, Andron Covaciu.

Prezent la ședința de azi, însoțit de un grup de susținători de aproximativ 20 de persoane, Traian Mureșan a luat cuvântul doar după ce 10 din cei 18 consilieri prezenți au fost de acord ca acesta poată vorbi în cadrul ședinței.

someseanul-sedinta consiliu local dej Traian Muresan

”Domnul primar nici acum nu vrea să recunoască că s-a greșit. Domnule primar, dacă m-ați umilit și am ieșit dintr-o sală de 500 de persoane, după o sentință dată de Consiliul Local, nu v-ați dat seama că faceți o greșeală și trebuia la data aia să așteptați o sentință, după ce mă validați. Vreau să vă aduc aminte că niciodată nu m-ați chemat să discutăm, chiar cu domnul Lazin, să discutăm problema, să ajungem la un consens.

Acum ați pus proiectul pe ordinea de zi, cu validare dar fără jurământ, ceea ce-i contrar legii, Vă demonstrez cu legea în față că mai faceți o greșeală. Validarea mandatului nu se poate face fără jurământ. Eu cred că veți avea înțelepciune, să nu intrați din nou într-o ceață și să ajungem din nou în instanță și să mă considerați un dușman”, a spus Traian Mureșan.

În replică, primarul Costan Morar a reafirmat că nu poartă nicio vină direct pentru ce s-a întâmplat, că nu are nimic personal cu Traian Mureșan și a cerut consilierilor locali încă o dată ca împreună să găsească o soluție pentru ieșirea din această situație.

Citiți și: Primarul din Dej și consilierii locali au dat cu subsemnatul la poliție

Președintele de ședință, Marius Butuza, consideră și dânsul această problemă ca fiind una delicată, de competența juriștilor, și a supus la vot acest proiect de hotărâre în forma prezentată.

La momentul votului, 16 consilieri dintre cei 18 prezenți au votat pentru, iar Dan Bonta și Călin Rusu s-au abținut. Tot la capitolul abțineri a fost trecut ulterior și votul ”pentru” dat inițial de Sebastian Lazin, obligat să se abțină într-o problemă care-l privește în mod direct.

La acel moment, pregătit cu Biblia și discursul în față, Traian Mureșan a solicitat să fie lăsat să depună jurământul, însă, potrivit secretarului Primăriei, decizia instanței a fost pusă în aplicare prin votarea validării mandatului, însă, mai departe, depunerea jurământului nu se poate face având în vedere că postul este ocupat.

Marius Butuza a declarat apoi primul punct de pe ordinea de zi ca fiind finalizat, astfel că ședința a continuat, iar Traian Mureșan și armata de susținători care-l însoțeau au părăsit sala de ședințe și clădirea, nu înainte de a tuna și fulgera pe holuri că urmează alte plângeri în instanță față de edilul șef și consilierii locali și că pentru astfel de situații poate fi sesizat și DNA-ul.

Problema postului de consilier local a lui Traian Mureșan a pornit după alegerile locale din 2012. La acel moment, Traian Mureșan se afla în plin proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI) cu privire la o decizie de incompatibilitate în ceea ce-l privește referitor la mandatul anterior de consilier local.

În 29 iunie 2012, la momentul validării consilierilor locali dejeni, Traian Mureșan nu a fost validat, pentru că era incompatibil, astfel că următorul pe lista Partidului Noua Generație (PNG) a ajuns în Consiliul Local Sebastian Lazin. Acesta a fost validat, a depus jurământul și a fost ales în Consiliu, unde activează și în prezent.

În decembrie 2012, însă, Traian Mureșan a obținut o sentință favorabilă în instanță, iar Tribunalul Cluj a decis ca mandatul acestuia să fie validat, sentința fiind definitivă și irevocabilă. Deoarece validarea mandatului de consilier local nu s-a produs până azi, Traian Mureșan a dat în judecată consilierii locali și pe primarul Costan Morar pentru nepunerea în aplicare a sentinței Tribunalului Cluj din 2012.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More