Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Frica de coronavirus naște turnători. Isterie în Dej, Mănășturel, Reteag, Cășeiu

0 12.002

Sunt deja două săptămâni de când criza temutului coronavirus a cuprins și locuitorii din Dej și comunele învecinate. De când în Italia s-a înmulțit numărul de infectări și, mai ales de decese, românii veniți în țară din zonele afectate bagă în sperieți vecinii și rudele.

Odată cu creșterea numărului de persoane afectate de noul coronavirus și cu înmulțirea deceselor, isteria a cuprins întreaga lume. Oamenii se tem să mai intre în contact cu vecinii, să mai iasă în public sau să-și lase copiii să se joace pe stradă.

Chiar dacă măsurile de protecție s-au înăsprit, chiar dacă autoritățile depun toate eforturile pentru a preveni răspândirea virusului, chiar dacă pedepsele prevăzute de lege pentru cei care declară în fals din ce țară au venit în România au crescut, tot se găsesc câțiva ”deștepți” să ocolească legea.

Iar oamenii care știu că vecinii lor au intrat în țară recent din Italia (de exemplu), dar în loc să stea în izolare la domiciliu se plimbă nestingheriți în public, în mijlocul comunității, se tem pentru sănătatea lor și a familiilor lor.

Pe lângă asta, oamenii se tem sau le este rușine să-și ”toarne” vecinii, dar preferă să anunțe presa despre suspiciunile lor.

Primul astfel de caz ne-a fost semnalat în urmă cu două săptămâni despre o femeie din Rugășești, care nu ar fi declarat corect la graniță din ce localitate din Italia vine. Noi, la rândul nostru, am anunțat autoritățile locale, primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor, fiind informat despre această situație.

Ulterior, un alt caz de acest fel ne-a fost semnalat despre o persoană din Dej. Apoi semnalele s-au înmulțit, suspiciunile au crescut și, odată cu amplificarea crizei la nivel internațional și național, după apariția și înmulțirea cazurilor constatate oficial în țară, isteria a crescut în amploare.

Dar, în loc să sesizeze autoritățile competente să ia măsuri în aceste cazuri, oamenii sună la presă, le scriu jurnaliștilor, transmit suspiciunile lor pe rețelele de socializare.

Recent, ne-a fost semnalat faptul că mai multe persoane din localitatea Reteag s-ar fi întors în România din Italia, dar au declarat la vamă că vin din Germania, ca să nu fie obligate să stea în carantină.

De asemenea, chiar azi ne-a fost semnalat faptul că în Mănășturel mai multe persoane, care au venit cu un microbuz din Italia, nu respectă măsura autoizolării la domiciliu și se plimbă nestingherite prin localitate sau chiar prin Dej.

Oameni buni, dragii mei dragi. Dacă aveți suspiciuni că vecinii voștri, întorși din Italia sau din alte părți afectate de coronavirus, au declarat în fals la intrarea în țară de unde vin, sau dacă știți sigur că nu respectă măsura autoizolării la domiciliu, anunțați autoritățile. Poliția, prin 112, Direcția de Sănătate Publică, primăriile de care aparțineți sau aparțin cei vizați. Iar dacă vreți informații, apelați TelVerde 0800 800 358.

Nu mă anunțați pe mine, că eu n-am cum să-i verific pe toți suspecții dacă sunt infectați sau nu și nici nu-i pot lua pe sus din casele lor să-i bag în carantină. Și nici nu mă anunțați pe mine ca să anunț eu autoritățile despre aceste aspecte, doar pentru că vouă vă este rușine/groază să sunați direct.

Până în acest moment, autoritățile ne-au transmis că nu există cazuri de suspiciune la nivelul acestor comunități. Nu pentru că persoanele vizate ar fi fost testate pentru a se vedea dacă au fost infectate sau nu, ci pentru că nu s-au făcut verificări. Asta deoarece ”pâra” funcționează doar la nivel neoficial.

În momentul de față, în Dej și în comunele învecinate nu există cazuri suspecte care să fie în atenția autorităților și nu există confirmat oficial niciun caz de coronavirus. Există însă persoane care au intrat în autoizolare la domiciliu, dar asta nu înseamnă că sunt infectate și că pot transmite virusul și altora.

Până una-alta, prevenția este cea care ar trebui să fie principala preocupare a tuturor.

1. Spălați-vă mâinile de multe ori

„Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. „Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.”

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

„Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată”, se arată în comunicatul Minsterului Sănătății.

3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

„Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se in tot corpul”.

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

„Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel, de preferat, de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă, în momentul în care tușiți, vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact”.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

„Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană”, precizează Ministerul Sănătății.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

„Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande”.

Conform unei grafici realizate de Guvernul României, momentan, „nu se știe exact cât poate rezista virusul pe suprafețele exterioare, deși informațiile preliminare sugerează că 2019-nCov poate supraviețui câteva ore sau chiar mai mult”.

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus (o calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii)”, precizează Ministerul Sănătății.

De asemenea, utilizarea măștii de protecție „ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde”, se arată în comunicatul ministerului, care mai precizează că „nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta”.

8. Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19)”, se arată în comunicat.

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile

„Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China, sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile, sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantina din Europa, de mai puțin 14 zile, și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare”, este sfatul celor din Ministerul Sănătății.

Persoana aflată în această situație va trebui să poarte mască de protecție, să folosească șervețele de unică folosință și să se spele bine pe mâini. 

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

„În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

De asemenea, coronavirusul poate fi transmis de la o persoană la alta, „de obicei după un contact strâns cu o persoană infectată”, după cum se arată în cadrul unor materiale grafice publicate de Guvernul României pe aceeași temă. De asemenea, asistenții medicali care îngrijesc persoanele bolnave prezintă un risc mai mare de infecție și trebuie să se protejeze „apelând la proceduri adecvate de prevenire și control al infecțiilor”.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More