Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Furtună puternică la Cluj-Napoca: Copaci doborâți, cabluri rupte și un acoperiș decopertat

0 109

Mult așteptata răcorire a vremii nu a venit fără să provoace daune. După mai multe zile de caniculă, prima ploaie care s-a abătut asupra Clujului a fost o adevărată furtună, care a provocat ravagii pe unde a trecut cu intensitate.

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au primit azi zeci de solicitări în urma furtunii care s-a abătut asupra Clujului. În doar câteva minute, vântul puternic a doborât crengi și copaci în mai multe zone, fiind rupte și cabluri de pe stâlpi. Chiar și un acoperiș a fost smuls de vijelie.

Un sfert din acoperișul unei clădiri din Piața Unirii a fost decopertat de vântul puternic, la fel cum a fost smulsă o parte din acoperișul unui bloc de pe strada Câmpului.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, pompierii au fost solicitați să intervină în mai multe zone pentru îndepărtarea crengilor și a arborilor smulși de furtună. Între localitățile Călățele și Dealu Negru trei copaci au căzut pe carosabil, iar în Cluj-Napoca au existat evenimente similare pe strzile Plopilor, Elicei, Ostașilor, Eremia Grigorescu, Detunata și Alverna.

Pe strada Plopilor au căzut în urma furtunii și cablurile electrice de alimentare a troleelor, astfel că circulația rutieră a fost complet blocată vreme îndelungată. De asemenea, pe strada Cantonului, cabluri de transport energie electrică au căzut peste un camion în care se afla șoferul.

Din fericire, toate aceste evenimente nu s-au soldat și cu persoane rănite, doar cu pagube materiale.

Intervenția pompierilor militari a fost sprijinită de echiaje ale Poliței Locale și Serviciului Spaţii Verzi ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, precum și o echipă de intervenție a Companiei de Transport Public Cluj-Napoca pentru gestionarea cablurilor de transport a energiei electrice căzute.

Un echipaj de pompieri militari din cadrul Detașamentului Huedin a intervenit pentru înlăturarea unui copac căzut pe drumului dintre localitățile Călățele și Dealu Negru.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Mărgău și Gilău au desfășurat acțiuni pentru eliberarea unor drumuri județene care traversează cele două comune.

Tot din cauza furtunii, mai multe străzi din zona centrală au fost inundate, din cauză că sistemul de canalizare nu a mai făcut față șuvoaielor.

Amintim faptul că județul Cluj s-a aflat în intervalul 14.35 – 15.35 sub avertizare cod portocaliu.

Măsuri ce trebuie respectate pe timpul furtunilor

– este necesar ca în prealabil să se mențină ordinea în spațiile destinate adăpostirii;
– este necesară deconectarea rețelelor de energie electrică;
– închiderea ușilor, geamurilor și orificiilor pentru ventilare;
– este interzisă montarea pe acoperișuri, balcoane, logii, etc. a obiectelor ce pot fi luate de vânt;
– pe timpul furtunii evitați deplasările în exteriorul clădirilor;
– nu vă apropiați de firele de energeie electrice căzute, stâlpi de tensiune, paratrăznete sau alte elemente ale rețelelor de transmitere a energeiei electrice;
– nu vă panicați, îndemnați persoanele din apropiere pentru păstrarea calmului,
– apelați numărul de urgență 112 doar pentru semnalarea situațiilor iminente de pericol

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More