Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Gâlceavă la Gherla. Acuze la adresa organizatorilor unor evenimente culturale

0 877

Organizatorii unui eveniment cultural ce a avut loc la Gherla sunt acuzați de faptul că au ”umflat din pix” numărul de ediții al festivalului Jocu la șură și că păcălesc potențialii spectatori prin aceea că trec pe afiș nume de artiști care nu participă efectiv la eveniment.

Fenomenul ne-a fost semnalat de către reprezentantul Casei de Cultură Gherla, Constantin Istici, care ne-a transmis pe adresa redacției articolul de mai jos, pe care îl redăm integral cu mențiunea că stăm la dispoziția celor acuzați pentru publicarea unui drept la replică.

”Un spectacol cu titlul prea pretențios numit festivalul JOCU LA ȘURĂ, născut din orgoliile fraților Ion și Grigore Zegrean, în urmă cu patru ani, pe când Grigore Zegrean era consilier local, cu ambiția contracarării – boicotării și chiar însușirii palmaresului proiectului SĂRBĂTOAREA CÂNTECULUI, JOCULUI ȘI PORTULUI POPULAR ROMÂNESC- JOCU LA ȘURĂ, demarat în anul 2000, de către grupul folcloric tradițional TRADIȚII, al familiei Zegrean – Istici, în cadrul Casei Municipale de Cultură Gherla – inițiator și coordonator de proiect, Constantin Istici –  proiect care a fost reprezentat în numeroase rânduri, pe importante scene din România, dar și la Strasbourg, cu ocazia intrării României în Comunitatea Europeană, dar și la Sibiu – Capitala Cultural Europeană, manifestare sărbătorească care este organizează și în prezent, în luna septembrie, de sfânta sărbătoare a Nașterii Maicii Domnului, așa cum reiese din documentele Casei de Cultură Gherla.

Ce mă nedumirește, este faptul că încă de la demararea acestei manifestări, pretențios numit festivalul ”Jocu’ la șură”, în anul 2015, a fost promovat pe afiș, cu ediția a IV-a, apoi în anul 2016, într-o încrâncenare de a boicota proiectul Casei de Cultură, a făcut presiuni în ședința din 31.08.2016, a Consiliului local, de a bloca finanțarea proiectului, suprapunându-și proiectul peste cel realizat de Casa de Cultură, ca ediția a IV-a, ba ediția a V-a, în aceeași lună, aceeași  zi, la aceeași oră, încărcând afișul cu zeci de ansambluri, care sau dovedit după aceea că majoritatea nici nu au fost invitate. În ziua spectacolului a anunțat că nu va mai avea loc acest festival. Casa de Cultură reușind să-și realizeze  proiectul cu mare succes.

În anul 2017, au susținut festivalul ”Jocu’ la șură”, cu participarea a patru ansambluri, dintre care trei au fost ansamblurile locale de copii, dar surpriza a fost că era ediția a VII-a, iar ediția de anul acesta, a ajuns la ediția a VIII-a !!!!…. Ciudat lucru să constați faptul că Asociația Zegrenilor, jonglează cu numărul edițiilor, dintr-un motiv ciudat, pe care nu l-am înțeles. Sau poate că eu îl înțeleg, dar spectatorii?…

Un lucru pe care iar nu l-am înțeles, este lista aceea, extrem de lungă, cu ansambluri și interpreți invitați în spectacole, dar ai surpriza să constați că una este scris pe afiș și alta este în scenă, în felul acesta păcălind spectatorii, dar coordonatorii fără să fie deranjați de faptul că procedând în felul acesta aduc un grav prejudiciu de imagine ansamblurilor și artiștilor, trecuți pe afiș, pentru care mulți spectatori vin să-i vadă și să-i admire, iar organizatorii să inventeze povești, mai bine zis minciuni puerile, pentru care fapt, actanții respectivi, nu au mai evoluat în spectacol, din motive inventate tocmai de acești  organizatori.

Grav  este și faptul că alături de această Asociație a Zegrenilor, coordonator Grigore Zegrean, sunt în parteneriat și instituțiile Consiliului Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria Municipiului Gherla, Consiliul Local Gherla, aceste instituții fiind puse în fața faptului împlinit, privind această situație. Deci nu are importanță respectul față de public, important este să se mai bifeze o ediție, care crește ca Făt Frumos, într-un an cât alții în trei ani, să aibă câți mai mulți spectatori și să-și vândă băuturile barului său, lângă care este montată scena de fiecare dată.

Așa se face că anul acesta au fost trecuți artiști pe afiș, care nici măcar nu și-au confirmat prezența în spectacol. ”Jucăușii din Mintiu” ( de fapt ansamblul de copii Mugurii Mintiului), au respins invitația, fiind prinși în alt spectacol la Orman, Ioana Roman (solistă de muzică populară), de asemenea invitată la manifestarea de inaugurare a Muzeului Etnografic din Orman, nici măcar nu a știut că este trecută pe afiș. Lobonț Georgiana, ea deja prinsă în tr-un spectacol de mare anvergură la Vișeu, jud. MM. Raul  Oltean, și el trecut pe afiș, dar ne fiind prezent pe scenă. Ce năravuri sunt acestea de a minții publicul și artiștilor să le faci un deserviciu de imagine?

În concluzie, de bună credință,  Primăria și Consiliul Local Gherla – contribuie cu spațiul public, pus la dispoziție gratuit, curățenie gratuită, scena de spectacole a orașului ( pusă la dispoziție gratuit ), echipă de muncitori plătită de primăria Gherla, pentru instalarea scenei,  sonorizarea realizată de Casa de Cultură, tot gratuit. De asemenea, Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Județean de Cultură Cluj, contribuția ar trebui să fie de  ordin financiar – pentru remunerația artiștilor.

Asociația Zegrenilor, prin Grigore Zegrean, le-ar revenii invitarea artiștilor, și punerea la dispoziția spectatorilor a terasei și barului cu băuturi alcoolice aflate la parterul casei sale, în fața căreia este așezată de fiecare dată scena. Oare de ce această scenă nu este instalată în centrul orașului, unde nu ar mai fi perturbată, de fiecare dată, circulația din autogară. Dumneavoastră, ca simpli cetățeni, ai municipiului Gherla, trageți linie și calculați. Oare cine este cel mai câștigat?

Autor: Constantin Istici

 

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More