Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Galeria de Artă din Zalău, clasată ca monument istoric, intră în reabilitare

0 95

Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău intră în reabilitare.

Potrivit ziarului Adevărul, dar și Sălajeanul, Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău va intra într-un amplu proces de reabilitare. Clădirea, clasată ca monument istoric categoria B, este într-o stare avansată de degradare, fiind sever afectată atât fațadele, cât și spațiul interior.

Totodată prin degradarea în continuare a imobilului, acesta poate prezenta un real pericol de accidentare a persoanelor care își desfășoară activitatea în incinta sau în apropierea ei. Astfel, investiția necesară pentru reabilitarea Galeriei de Artă a fost estimată la peste 3,5 milioane de lei, bani din care sunt prevăzute reabilitatea fațadelor, a spațiului interior și a podului, precum și reabilitatea incintei, prin refacerea trotuarelor și a pavajelor.

Construit în 1910, imobilul a aparţinut familiei Roth până în 1930, când a devenit sediu al Băncii Naţionale. Din anul 1981, aici începe să funcţioneze Galeria de Artă „Ioan Sima”, numită astfel după numele artistului plastic local care a donat o mare parte din lucrările sale, precum şi obiecte personale, Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Muzeul a fost inaugurat în 9 iulie 1981. Doi ani mai târziu, în 1983, spaţiul muzeal al galeriei a fost extins cu încă opt săli, astfel concepute încât să continue organic prima parte a galeriei şi să poată oferi un spaţiu generos, fragmentat, dar totuşi unitar, expozanţilor. Pe lângă expoziţia permanentă de artă plastică, Galeria adăposteşte o impresionantă colecţie de fluturi şi organizează diverse expoziţii temporare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More