Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Gheața deblocată pe Someș la Dej, a produs inundații în Sălaj

0 138

Albia râului Someș s-a blocat de zăpoarele formate în noaptea de sâmbătă spre duminică între localitățile Turbuța și Băbeni, fiind deblocată ulterior, însă pericolul formării unor poduri de gheață se păstrează pentru aval, potrivit pompierilor, care monitorizează localitățile din zonă.

Patru poduri de gheață au fost detonare sâmbătă, pe afluenți ai Someșului, în județul Bistrița Năsăud, ceea ce a dus la crearea unui alt pod de gheață la Dej, ce a fost de asemenea detonat, sloiurile mergând în aval, în județul Sălaj.

„În urma deblocării râului Someș de sloiurile de gheață formate între localitățile Turbuța și Băbeni, acestea se îndreaptă spre localitățile Someș Ohorhei și Benesat. Pompierii monitorizează această zonă”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sălaj.

Podurile de gheață pe porțiunea din Sălaj a râului Someș s-au format după ce mai multe poduri de gheață au fost dinamitate sâmbătă în județele Cluj și Bistrița Năsăud.

Potrivit oficialului citat, pompierii au intervenit în cursul nopții pentru mutarea unei turme cu 700 de oi aflată în pericol de a fi luată de apă, iar în localitatea Chizeni au fost evacuate două persoane dintr-o gospodărie inundată. De asemenea, o altă turmă cu 400 de oi a rămas izolată pe un deal.

„Au fost activate grupele operative ale pompierilor din Zalău, Jibou și Ileanda. La Ileanda toate cele 43 de cadre sunt la datorie, personalul fiind suplimentat cu pompieri din Zalău și Jibou. În zonă au fost deplasate trei autospeciale, două camioane și cinci motopompe. Dacă va fi nevoie, în funcție de dinamica situației, se mai pot trimite pompieri în zonă”, a mai spus Jacodi.

„Probleme deosebite au fost azi noapte. S-a spart un pod de gheață la Dej, a venit toată gheața și a blocat cursul Someșului în zona Gâlgău — Fodora — Chizeni, a ieșit apa din matcă, a acoperit un porțiune de drum județean, a intrat apa și prin câteva gospodării, la Chizeni și Fodora, mai apoi podul și-a dat drumul, apa a început să curgă, a tracut de Rus, de Letca și acum între Turbuța și Ciocmani s-a format un pod care blochează cursul Someșului și a început să iasă apa. Așteptăm pompierii să facă o evaluare a situației”, a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Crișan, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More