Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Grădina Botanică de la Jibou neglijată de autorități. „Nu mai putem să ne acoperim cheltuielile curente”

0 861

Grădina Botanică din Jibou se confruntă cu o criză financiară. Ministerul Educației a tăiat constant din bugetul destinat acestei instituții.

Una dintre cele mai frumoase grădini botanice din țară, cea de la Jibou, județul Sălaj, este lăsată de izbeliște de către autorități. Centrul de Cercetări Biologice, în cadrul căreia se află grădina botanică a primit o sumă insuficientă pentru a-și acoperi cheltuielile. Chiar dacă banii vin atât din autofinanțare cât și de la Ministerul Educației Naționale, directorul instituției a afirmat că sumele primite de la bugetul de stat sunt în continuă scădere.

„Beneficiem de finanţare dublă: o parte din veniturile proprii, iar în completare, subvenţii de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale. În ultimii ani, suma pe care am primit-o de la bugetul de stat este în continuă scădere, una consistentă, de altfel – de 25-30% pe an, din cauza căreia am ajuns să nu mai putem să ne acoperim cheltuielile curente”, a afirmat directorul instituţiei, Cosmin Sicora.

Astfel în acest an Centrul dispune de un buget de aproape 3 milioane de lei, cu 1 milion de lei mai puţin decât necesarul. Totodată costurile cu întreţinerea au crescut, la fel şi salariile celor 50 de angajaţi, „care oricum aveau printre cele mai mici salarii din toate grădinile din ţară”, a declarat același Cosmin Sicora, citat de către cei de la Adevărul.

„Ne-am împrumutat deja din bugetele trimestrelor III şi IV, în semestrul III vom lua din nou din IV, pentru ca în ultimul din an să nu mai avem de unde. Atunci va fi o problemă. Practic, ne furăm căciula. Dacă bugetul nu creşte în ansamblu, nu rezolvăm nimic; doar luăm dintr-un trimestru, ca să acoperim un altul şi amânăm inevitabilul”, a mai declarat directorul Centrului, insistând și pe faptul că banii alocați vor ajunge doar pentru plata salariilor și pentru plata facturilor de gaz și curent.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More