Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Grațierea PSD-ALDE poate scoate de după gratii 15 mii de deținuți. Printre aceștia violatori și tâlhari

0 420

Ordonanța pentru grațiere și amnistie marca PSD-ALDE ar putea să scoată de după gratii 5 mii de deținuți.

Jurnaliștii Adevărul scriu că nu mai puţin de 15.000 de deţinuţi ar putea beneficia de adoptarea ordonanţei pentru amnistie şi graţiere. Printre acești deținuți, mulți au fost închiși pentru viol, pedofilie și tâlhărie.

Aceștia au stat de vorbă cu Cristi Danileț care a pus în lumină faptul că, dacă sunt vizate infracțiunile cu pedepse de până la zece ani, atunci amnistia dorită de PSD-ALDE acoperă și infracțiunile de tâlhărie și viol.

„Instituţia graţierii vizează persoanele închise, iar amnistia presupune ştergerea infracţiunilor săvârşite, deci vorbim despre un număr extrem de mare de persoane afectate. Există vreun studiu de impact? Ştim în realitate câte persoane sunt vizate? Sunt zeci de mii de persoane care au cazier, ce facem, punem lacăt pe instanţe şi plecăm acasă? Dacă vor fi vizate infracţiunile cu pedepse de până la zece ani, aşa cum se zvoneşte, să nu uităm că aici intră şi tâlhăria sau violul. Spre exemplu, în cazul de viol de la Vaslui, peste 10 ani a luat doar liderul grupului, restul au luat mai puţin. Îi lăsăm în libertate pe aceştia?”, a declarat Danileț pentru Adevărul.

De asemenea, se pare că în calcul nu s-a luat gradul de recidivă a persoanelor ieșite de după gratii, dar și faptul că statul nu oferă oportunități de reintegrare socială unor astfel de persoane. 

„Statul român nu are o politică de reintegrare, gradul de recidivă fiind de peste 60%, iar acum vrem să punem în libertate condamnaţi fără nicio condiţie (să fie acoperită paguba, să nu mai recidiveze), dar şi fără a oferi oportunităţi acestor oameni (un loc de muncă)? Ce va face o persoană pusă în libertate acum, în mijlocul iernii, fără un loc de muncă, fără sprijinul familiei?”, a încheiat Danileţ.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More