Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Greva de la Fujikura Dej continuă: ”Hoții!”, ”Mincinoșii” și ”Ne vrem banii!” strigă muncitorii furioși – FOTO/VIDEO

0 285

Începută în această dimineață, odată cu intrarea în programul de muncă a primului schimb, greva spontană de la fabricile Fujikura din Dej continuă și la această oră. Sute de oameni îndură gerul de afară, strigându-și nemulțumirile în curtea uneia dintre unitățile de producție, după ce conducerea i-a anunțat faptul că al 13-lea salariu se va acorda integral doar muncitorilor care nu au avut anul acesta mai mult de 5 zile concediu medical.

Nedreptățiți de conducerea firmei, muncitorii n-au mai răbdat și au ieșit afară, în curte, în cadrul unui protest spontan izbucnit încă din zorii zilei. Protestatarilor de dimineață li s-au alăturat și cei din schimbul de după-masă, care, deși au făcut numeroase apeluri către personalul de conducere a fabricii să iasă afară la negocieri, au rămas fără niciun răspuns favorabil până la această oră.

Mai mult, muncitorii care protestează susțin că sute de colegi ai lor sunt închiși în celelalte secții de către șefii de tură și că nu sunt lăsați să iasă afară din fabrici pentru a se alătura colegilor lor în cadrul protestului.

Din nefericire pentru protestatari, aceștia nu au un reprezentant care să stea la discuții cu conducerea întreprinderii, spunând că nu li s-a mai permis să constituie un sindicat al angajaților care să-i reprezinte la negocieri. Astfel, se văd nevoiți să înghețe afară, în curtea fabricii, unii chiar de azi-dimineață, fără să știe dacă-și vor primi sau nu al 13-lea salariu.

Muncitorii acuză condițiile grele de muncă, faptul că au suferit de-a lungul timpului numeroase nedreptăți în timpul serviciului și un tratament inuman din partea conducerii când a fost vorba despre sporuri sau acordarea salariilor. Mai mult, unii spun că au suferit accidente la locul de muncă, în urma cărora au beneficiat de concediu medical pe parcursul acestui an, iar acum, tocmai acest concediu medical face ca să nu mai poată primi al 13-lea salariu.

Foarte mulți dintre cei cu care am discutat azi, la gardul fabricii, au mărturisit faptul că această bonificație, al 13-lea salariu pe acest an, ar fi fost suma de bani cu care să-și poată acoperi cheltuielile cu mâncarea și încălzirea pe perioada iernii, iar acum se văd nevoiți să sufere de foame și frig în lunile ce vor urma și să nu aibă ce să pună pe masă copiilor de sărbătorile de iarnă.

Pe parcursul zilei, oameni din cadrul conducerii societății Fujikura au ieșit din birouri pentru câteva momente pentru a purta discuții cu greviștii, însă au fost primiți cu huiduieli de către angajați, care au primit doar promisiuni deșarte și fără să aibă ceva concret, în scris, din partea șefilor. Până la ora publicării acestui material, cele două părți nu au ajuns la un consens, nici măcar când li s-a spus că zilele de concediu medical vor fi înlocuite de zilele de concediu de odihnă, pe care unii dintre ei nu l-au luat, dar că nu vor fi plătite. Deocamdată, la ultima discuție avută de muncitori cu persoane din conducere, s-a transmis că cel puțin jumătate dintre angajați nu vor primi al 13-lea salariu.

Deși am solicitat și noi un punct de vedere oficial din partea conducerii Fujikura, acesta nu a venit pe tot parcursul zilei, nici măcar la fața locului, șefii spunând că vor transmite o declarație în momentul în care se va rezolva conflictul de muncă.

”Conducerea ne-a anunțat ieri că al 13-lea salariu va fi acordat în funcție de zilele de concediu medical pe care le-am avut. Au spus că dacă am avut 5 zile de concediu medical în acest an, vom primi al 13-lea salariu diminuat cu 30%, iar cei care au avut mai multe zile de concediu medical nu vor mai primi deloc bonificația. Asta deși este prevăzut în contract că vom primi al 13-lea salariu fără nicio condiție. Doar cei care nu au avut deloc concediu medical, sau au avut mai puțin de 5 zile, în acest an vor primi salariul al 13-lea întreg”, a declarat pentru Someșeanul.ro unul dintre protestatari.

Protestatarii spun că nu vor relua programul normal de muncă și producția decât după ce vor primi asigurări din partea conducerii că vor primi toți al 13-lea salariu fără condiționări.

ACTUALIZARE:

Protestatarii și conducerea societății au ajuns în cursul serii la un acord. Angajații își vor primi al 13-lea salariu, chiar și cei cu concedii medicale, cu excepția celor care au absentat de la muncă, din motive medicale, perioade foarte lungi de timp. S-a eliminat astfel diminuarea cu 30% a salariul bonificație pentru angajații care au 5 zile de concediu medical pe parcursul anului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More