Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Greva Federației Sanitas a fost declarată ilegală de instanță

0 250

Tribunalul București a decis joi că greva Federației SANITAS este ilegală și a dispus încetarea protestului, informează un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății a sesizat, luni, judecătorii privind modul „nelegal” în care a fost organizată greva.

„În această după-amiază, Tribunalul București a stabilit că greva Federației SANITAS este ilegală și a dispus încetarea protestului. Decizia instanței vine după ce Ministerul Sănătății a sesizat, luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizată greva. Federația SANITAS a fost atenționată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă”, precizează MS.

Potrivit sursei citate, solicitările SANITAS care ar fi dus la majorări salariale pentru anumite categorii de personal încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, iar declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social nr. 62/2011.

„Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că ‘nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal’. Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate ‘Sănătate. Activități Sanitar — Veterinare’. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 și, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, MS afirmă că Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

Reprezentanții MS precizează că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv), sau în cazul în care părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

Decizia instanței poate fi atacată cu recurs.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More