Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

GREVĂ GENERALĂ, joi, la primăria Dej și la primăriile din Cluj și la Consiliul Județean

0 61

primaria dej

Nemulțumită de rezultatul întâlnirii și a negocierilor cu reprezentanții Guvernului, Federația Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a decis să declanşeze greva generală.

FNSA a decis să organizeze o zi de grevă generală, în data de joi, 30 aprilie, cu întreruperea activităţii pe toată durata programului în primării, consilii judeţene şi instituţiile subordonate acestora de pe întreg teritoriul ţării.

Daniel Ciașcai, președintele Sindicatului Edilica al salariaților din Primăria Dej, a declarat pentru Someșeanul.ro că și la Primăria Dej va fi joi grevă generală. De altfel, în grevă generală pentru o zi vor intra și angajații din administrația publică locală din toate primăriile din zonă.

Un anunţ despre această grevă va fi afişat la toate intrările din instituţii şi la centrele de relaţii cu publicul,iar în instituţii se va asigura doar relaţia sindicaliştilor cu reprezentanţii mass-media.

După înaintarea unei liste de revendicări Ministerului Administraţiei şi Internelor, Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Guvernului României, Preşedinţiei României şi Federaţiei Autorităţilor Locale din România, încă din Decembrie 2014, şi datorită refuzului de a parcurge procedura concilierii conflictului de muncă declanşat şi înregistrat, conform legii la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, F.N.S.A. a hotărât declanşarea acţiunilor de protest ce presupun întreruperea activităţii în instituţiile administraţiei publice locale (primării şi consilii judeţene).

Constatăm că după trei ani de guvernare, am fost amăgiţi cu promisiuni, aşa cum s-a întâmplat şi în campania electorală din 2012, când actualii guvernanţi au câştigat alegerile cu voturile noastre, promiţând că vor modifica legislaţia prin care Guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele din România au construit de la Revoluţia din 1989 încoace. Am mai fost păcăliţi şi cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014 de către clasa politică aflată la guvernare.

Toate aceste motive au generat foarte mari nemulţumiri în rândul salariaţilor din administraţia publică locală şi ne-au determinat să recurgem la acţiuni de protest extreme, în primă fază greva de avertisment ce a avut loc în 20.02.2015, după care declanşarea grevei generale de o zi în administraţia publică locală.

Principalele revendicări sunt:
1. Reglementarea şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.
2. Creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Acest conflict de muncă îl considerăm încheiat în momentul rezolvării revendicărilor noastre.

Greva de joi va fi urmată de un miting, care va fi organizat în Bucureşti, în data de 27 mai, şi la care sunt aşteptaţi să participe peste 3.000 de persoane, membri de sindicat. Dacă aceste proteste nu vor duce la rezolvarea revendicărilor solicitate de sindicalişti, FNSA va demara procedurile pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală din România, în a doua parte a anului 2015.

Revendicările salariaţilor din administraţia publică locală vizează reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi angajaţii din sector, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, şi creşteri salariale.

FNSA a organizat o grevă de avertisment în luna februarie, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More