Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Grevă japoneză în universitățile din România. Studenții vor purta mâine banderole albe

0 67

greva-japoneza

Peste 150 de lideri ai studenților din România, din cadrul Adunării Generale a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) de la Cluj-Napoca, au analizat modul în care universitățile s-au ocupat să le fie respectate drepturile studenților garantate de lege, la 3 ani de la publicarea în Monitorul Oficial a Statului Studentului – documentul ce conține toate drepturile pe care le au studenții.

Concluziile „Raportului de Implementare a Statutului Studentului” au fost că universitățile nu au manifestat o preocupare reală în ultimii ani de zile pentru a se asigura că studenților le sunt respectate drepturile, iar situația investițiilor în îmbunătățirea vieții lor sociale s-a degradat de la un an la altul. În universități încă se percep taxe ilegale pentru studenți, valoarea burselor sociale este departe de a acoperi cheltuielile minime de cazare și masă, bursele de merit nu se pot cumula cu cele sociale, nu există facilități pentru studenții cu dizabilități, iar universitățile se consultă mult prea puțin cu organizațiile studențești.

ANOSR își manifestă nemulțumirea față de situația precară a modului în care sunt respectate drepturile studenților din România și solicită schimbarea legii educației pentru a crește ponderea studenților în procesul de alegere a rectorilor.

De asemenea, liderii studenților au constatat că în ultimii ani, universitățile s-au îndepărtat tot mai mult de studenți și de problemele acestora – studenții nu sunt consultați în aspecte ce țin de modul în care sunt alese materiile care le sunt predate – multe cursuri nemaifiind în concordanță cu realitatea actuală, nu există proceduri funcționale de contestare a notelor date pe nedrept, investițiile în servicii studențești au scăzut drastic, nu s-au mai construit cămine și cantine noi, nu au mai fost crescute bursele, iar vocea studenților a contat din ce în ce mai puțin pentru conducerile universităților.

Studenții consideră că unul din motivele principale pentru care s-a ajuns în această situație este scăderea ponderii lor din electoratul participant la alegerea rectorului. Dacă până în 2011 aceștia aveau un sfert din voturile în alegerile pentru rectori și decani, odată cu Legea Educației Naționale părerile studenților nu au mai contat atât de mult la alegerea rectorului, procentul participării lor variind între 3% și 20%, în funcție de universitate, iar părerile lor despre candidații la funcțiile de decani nu au mai contat deloc, fiind excluși total din procesul de selecție.

Ținând cont de aceste aspecte, miercuri, 8 aprilie, va avea loc grevă japoneză la nivel național. Studenții vor purta banderole albe, exprimându-și nemulțumirea față de modalitatea actuală de alegere a rectorilor.

Având în vedere că anul universitar 2015-2016 este anul în care sunt organizate alegerile pentru rectori, ANOSR solicită de urgență modificarea Legii Educației Naționale în sensul asigurării participării studenților în proporție de 25% din totalul electoratului participant în alegerea rectorilor.

Dacă această problemă nu va fi rezolvată în cel mai scurt timp posibil, vor trece alți 4 ani în care studenții nu vor avea un cuvânt de spus cu privire la cine și cum vor conduce universitățile.

„Implicarea studenților în alegerea rectorului este doar unul dintre mecanismele de dezvoltare a democrației în universități. Să implici doar anumite categorii de studenți poate fi considerat exclusivist. Nu poți să ai o comunitate responsabilă și nu se poate vorbi de un parteneriat real studenți-universitate dacă drepturile democratice nu sunt egale.” declară Oana Onicaș, Președintele Organizației Studenților Universității Babeș-Bolyai, (OSUBB).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More