Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Grevă la fabricile Leoni din Bistrița. Nemulțumiți de salarii, angajații au declanșat protestul spontan – FOTO/VIDEO

0 260

Protest spontan în această seară la fabricile Leoni din Bistrița, după ce angajații din schimbul 2 au întrerupt brusc programul de muncă și s-au adunat în curtea societății.

Muncitorii sunt nemulțumiți de salariile primite și au decis în această seară să întrerupă lucrul în semn de protest. Aproximativ 1.000 de angajați s-au adunat după ora 19 în curtea fabricilor, strigându-și nemulțumirea față de salariile primite. Aceștia spun că majoritatea muncitorilor sunt plătiți cu salariul minim pe economie și cer să li se mărească salariile.

Leoni este cel mai mare angajator din Bistrița-Năsăud, cu aproape 7.000 de angajați. Reprezentanții societății au încercat să poarte negocieri în această seară cu angajații care au declanșat protestul spontan, însă la momentul când au ajuns în mijlocul acestora au fost huiduiți de muncitori.

Totuși, discuțiile continuă între reprezentanții conducerii și cei ai sindicatului și câțiva angajați, care spun că vor opri manifestările de protest doar după ce vor primi asigurări din partea conducerii că vor fi majorate salariile pentru sectorul de producție.

Conform surselor noastre, nemulțumirile angajaților Leoni au fost provocate și de faptul că la alte fabrici din zonă salariile muncitorilor au fost majorate recent. De exemplu, la fabricile Fujikura de la Dej, salariile de bază ale angajaților direcți și indirecți de producție a crescut cu 150 de lei de la 1 mai, iar valoarea bonurilor de masă a crescut la 15 lei pe zi.

După câteva ore de protest, timp în care greviștii au făcut cu schimbul, intrând din când în când în fabrică pentru a se încălzi, protestul s-a stins după lăsarea întunericului.

Prefectul judeţului BN, Ovidiu Frenţ, preşedinte al Comisiei de Dialog Social a declarat pentru Răsunetul.rogreva spontană a încetat după ce angajații au fost informați că cei din conducerea Leoni au acceptat semnarea noului contract colectiv de muncă.

Ca şi preşedinte al Comisiei de Dialog Social, am fost permanent informat despre stadiul negocierilor dintre sindicate şi conducerea firmei LEONI pentru semnarea noului contract colectiv de muncă. Vreau să vă spun că aceste lucruri se discută de o lună de zile, iar astăzi, în jurul orei 17:00, acest nou contract colectiv de muncă a fost acceptat de CEO-ul  Leoni, aici fiind vorba şi de revendicări de natură salarială. Practic, problemele au intervenit în acest fel pentru că o parte din angajaţi nu au fost informaţi în timp util de faptul că revendicările lor salariale sunt rezolvate. Am primit asigurări că lucrurile au intrat pe un făgaş normal”, a spus Ovidiu Frenţ, citat de Răsunetul.ro.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More