Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Gripa a lovit mortal și în Sălaj. Numărul deceselor a ajuns la 54

0 203

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis, marţi seară, că au fost confirmate şase noi decese provocate de gripă, numărul total al pacienţilor care au murit din cauza virusului gripal de la începutul anului ajungând la 54. Ultimii şase pacienţi sunt trei femei şi trei bărbaţi, care nu s-au vaccinat.

CNSCBT a anunţat, marţi seră, că încă şase persoane care au decedat în ultimele zile sufereau de gripă.

Astfel, s-a confirmat virus gripal la o femeie de 34 de ani din Prahova, dar şi la două femei din Bucureşti una de 62 de ani şi una de 63.

De asemenea, s-a confirmat gripă la un bărbat de 78 de ani din Prahova, la un bărbat de 62 de ani din Sibiu, dar şi la un bărbat de 57 de ani din Sălaj.

Toţi pacienţii aveau condiţii medicale preexistente şi nu s-au vaccinat.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spus, marţi, că nu ştie încă dacă va declara epidemie de gripă, aşteptând datele de la Institutul de Sănătate Publică.

„Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie un anunţ foarte aşteptat pentru că noi ne comportăm în acest moment, autorităţile, ca şi în cazul unei epidemii. Până la urmă nu cred că trebuie să facem o isterie din asta. Este o boală care circulă, sezonier, pe timpul iernii”, afirmă Pintea.

Ministrul a spus că majoritatea persoanelor erau cunoscute cu boli cornice, dar nu toate. Unele persoane, chiar tinere, s-au tratat acasă şi au ajuns la spital prea târziu.

”Pot vorbi şi despre un soi de inconştienţă. Spuneam ieri că în cursul acestei seri voi încerca să adunăm datele de la direcţiile de sănătate publică şi vom decide, împreună cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii, dacă este cazul, conform datelor, să declarăm sau nu epidemie de gripă. Am aceste date, dar nu pot să spun cu specialiştii dacă avem epidemie de gripă sau nu pentru că, vă dau un exemplu, într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-a raportat un caz. Sau, la nivelul municipiului Bucureşti, din 49 de spitale au raportat 17 spitale. Eu, în calitate de ministru al Sănătăţii, nu pot să iau o decizie cu date trunchiate”, a mai spus Pintea.

Aceasta a anunţat că va cere explicaţii de la toate spitalele şi din toate judeţele unde statisticile nu sunt corespunzătoare.

”Fiţi convinşi că voi lua măsuri în aceste cazuri pentru că nu mi se pare normal ca în cazuri cum este şi acesta, când suntem în pragul unei epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm deloc”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Pintea a afirmat că numărul cazurior de gripă este posibil să fie mult mai mare deât cel raportat oficial.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More