Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Gripă aviară, la o fermă de găini din Seini, Maramureș

0 189

Gripa aviară loveşte din nou fermele din România! Virusul a fost depistat la o crescătorie de găini din localitatea Seini, judeţul Maramureş. Inspectorii sanitar-veterinari au luat deja primele măsuri pentru a împiedica pandemia. Aproape 19 mii de găini au fost incinerate. În plus, autorităţile au decis sistarea comercializării produselor care provin de la ferma afectată de virus.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă diagnosticarea gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş.

„În baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 şi conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în videoconferinţă cu Prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate de diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din judetul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe ţări europene”, precizează autoritatea într-un comunicat.

La ferma de pui din Seini, judeţul Maramureş, nicio maşină nu intră dacă nu trece printr-un filtrul de dezinsecţie. Gripa aviară, care face deja ravagii în Polonia şi în Ungaria, a ajuns şi aici. Totul a început în 6 ianurie, când au murit mai multe animale. Două zile mai târziu, au fost alertaţi inspectorii sanitar-veterinari, care au confirmat prezenţa virusului.

Marius Sima, purtător de cuvânt DSVSA MaramureșAncheta epidimiologica e in derulare. Specialistii DSVSA Maramureș participă activ la asanarea acestui focar. E foarte important ca deocamdata nu avem semnalate alta problema de la exploatatiile din jurul acestui focar. 

Păsările sălbatice care tranzitează Lunca Someşului ar fi adus aici gripa aviară, susţin autorităţile.

Nicolae Silviu Ungur, prefectul județului Maramureș: S-a observat faptul că imbolnavirea pasarilor din ferma a inceput din partea dinspre ventilatoare, asta insemna ca a venit din exterior.

Activitatea fermei a fost oprită. Aproape 19.000 de păsări ucise de gripă sau eutanasiate vor fi incinerate. Însă, în piaţă ar fi ajuns deja aproximativ 155.000 de ouă. 

Florica Durlea, şefa Serviciului de Epidemiologie din ANSVSA: Ouăle de la această fermă au fost comercializate doar în Maramureş şi doar până la 9 ianuarie, pentru ca ulterior, constatându-se semne de boală, s-a restricţionat scoaterea din fermă a acestora. 

Specialiştii spun că virusul H5N8 nu prezintă un pericol pentru oameni, dar recunosc că acesta poate suferi mutaţii.

Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România: Nu e cazul să facem atâta agitaţie, lucrurile sunt sub control. Virusul se ia numai dacă te culci în pat cu găina. 

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Problema e legată de apariţia unor mutaţii datorită unui mecanism genetic, de reasortare a genelor între virusurile aviară şi cele umane care fac posibilă transmiterea între oameni ulterior a acestor virusuri care au plecat de la păsări. (Ne putem feri) prin vaccinare. Măsuri igienice generale, măşti de protecţie care previn transmiterea bolii sau previn răspândirea virusului. Sunt necesare spălatul pe mâini şi batistele, izolarea persoanelor bolnave. 

Producătorii se tem că, dacă situaţia scăpa de sub control, preţul cărnii de pui va creşte, iar piaţa va fi invadată de produse din importuri de o calitate slabă.

Puiu Ilisei, crescător de păsări: Consumul de carne nu va stagna, deci vor fi importuri masive la preturi exagerate. Deja exista un tratat in UE, prin care carne de calitate indoielnic se aduce din tarile Americii de Sud si fiind o carne congelata si ieftina, unde credeti ca va ajunge? In țări ca România și Bulgaria.

Autorităţile au înăsprit deja controalele în punctele vamale din nordul şi vestul ţării. Sunt vizate produsele de pasăre aduse din Polonia şi Ungaria, cei mai mari furnizori pentru România. În 2018, Ungaria acoperea 24% din totalul importurilor de carne de pasare care au intrat în România, iar Polonia contribuia cu aproape 17%.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More