Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Gripa mortală a făcut o victimă și la Dej. O femeie a murit aseară la spital

1 6.442

O femeie în vârstă de 59 de ani din Dej a murit aseară la Spitalul Municipal Dej, după ce în urmă cu câteva zile fusese internată cu simptome de gripă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Municipal Dej, Antonela Nicoară, femeia fusese internată în unitatea spitalicească dejeană cu câteva zile în urmă.

”N-a putut fi preluată la Cluj-Napoca din lipsă de locuri, având în vedere că toate spitalele sunt pline. A fost confirmat ca fiind un caz de gripă de tip A, pacienta fiind cu imunitate scăzută și din cauza multiplelor alte afecțiuni medicale”, a declarat Antonela Nicoară pentru Someșeanul.ro.

Conform rudelor femeii, pacienta în vârstă de 59 de ani a intrat aseară în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi readusă la viață de medicii dejeni, care au fost nevoiți să declare decesul.

 

Spitalul Municipal Dej este în stare de carantină începând de miercuri, măsura fiind luată din cauza creșterii numărului de infecții respiratorii de etiologie virală (gripă). Prin urmare, conducerea unității a decis limitarea accesului vizitatorilor în incinta unității spitalicești și a secțiilor.

Conducerea Spitalului Municipal Dej a restricționat accesul vizitatorilor la nu mai mult de o singură persoană pe vizită, pe o perioadă de maximum 10 minute. De asemenea, medicii recomandă persoanelor care prezintă simptome asociate virozelor respiratorii să nu vină în vizită la bolnavii internați, iar celor cu probleme de sănătate care afectează imunitatea, bătrâni, cardiaci sau copii le este recomandat să evite complet vizitele în spitalul dejean.

Măsuri de prevenire și tratament al gripei

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților.

Astfel, managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție.

De asemenea, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să prezinte în cel mai scurt timp o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați.

În acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populație.

Ministerul Sănătății recomandă tuturor farmaciilor să se aprovizioneze  cu medicamentele și produsele necesare preveniri și tratării gripei.

Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.

Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este  izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.

Conform statisticilor INSP, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecții respiratorii și gripă la nivelul întregii țări a înregistrat o creștere față de săptămâna precedentă. Există focare locale de gripă în mai multe regiuni cu tendința de extindere regională și cazuri sporadice în unele județe.

Suntem în plin sezon de gripă de aproximativ două săptămâni, dar, conform specialiștilor, încă nu este vorba despre o epidemie de gripă, care se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată.
 Până în prezent, numărul deceselor cauzate de gripă în România a trecut de 50 de persoane, cel mai recent caz fiind cel al femeii de 59 de ani din Dej.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Ionut spune

    Poate se autosesizeaza politia sau dsp si intocmesc dosare penale preotilor ! E inadmisibil !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More