Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Gripa mortală. O femeie din Cluj și o fetiță de 4 ani din Maramureș răpuse de virusul gripal

0 2.431

Alte patru decese au fost înregistrate în ultima săptămână, la nivel național. Printre victime este și o fetiță de 4 ani, niciuna dintre victime nefiind vaccinată, a anunțat Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile(CNSCBT).

Este vorba despre o femeie de 75 de ani, din județul Cluj, și o alta de 67 de ani, din județul Harghita, ambele având condiții medicale preexistente și fiind nevaccinate, ambele cu cu virus gripal tip B.

De asemenea, un alt caz este cel al unui bărbat (62 de ani), din județul Hunedoara, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare și o fetiță în vârstă de 4 ani, din județul Maramureș, fără alte boli, nevaccinată la care s-a confirmat virusul gripal tip A, subtip (H1).

De la începutul sezonului 2017-2018, au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, din care 4 tip B, 3 tip A, subtip si 1 tip A, in curs de subtipare, față de 17 în sezonul precedent, din care 15 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1) si 1 tip A, nesubtipat.

Tot de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a SARI și până la data de 28 ianuarie 2018 au fost confirmate cu laboratorul 152 cazuri de gripa: 38 cazuri tip A, subtip H1 8 cazuri tip A, subtip H3 29 caz tip A, nesubtipat 77 cazuri tip B 2.

Până în 28 ianuarie au fost vaccinate antigripal 821.356 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că doar o persoană din trei se vaccinează antigripal. Gripa dă complicatii severe, chiar mortale.

Gripa afectează anual între 5 și 10% dintre adulți și 20-30% dintre copii. OMS recomandă vaccinarea, încă de la sfârșitul lunii octombrie.

Vaccinați copiii cu boli cronice

Având în vedere debutul la nivel național a circulației virusului gripal, specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați).

„Suntem în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea”, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

Conform raportului INSP, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinic IACRS și pneumonii) a fost de 87492, cu 14.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (102171) și cu 10.1% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79459).

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, față de 17 în sezonul precedent.

„Mi-aș dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadreaza în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Totodată, vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadreaza în nici una din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei.

Gripa nu se tratează cu antibiotice

Medicii atenționează asupra faptului că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei. În cazul apariției simptomelor de boală, Ministerul Sănătății recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More