Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Guvernul a abrogat OUG 13. Protestele continuă

0 58

Miniştrii au fost convocaţi în şedinţă de Guvern pentru duminică, la ora 14, pe ordinea de zi fiind abrogarea OUG 13/2017 şi un memorandum privind desecretizarea stenogramei şedinţei în care a fost adoptat acest act normatic, precum şi stenograma şedinţei din 18 mai 2016, când a fost adoptată OUG 18/2016, când au fost adoptate precedentele modificări ale legislaţiei penale de către guvernul Cioloş.

Ședința de guvern s-a încheiat. Ordonanța OUG 13 a fost abrogată. Ordonanța de abrogare intră în vigoare odată cu publicarea în „Monitorul Oficial”.

ACTUALIZARE. Ordonanța de abrogare a fost publicată în Monitorul Oficial.  În preambulul ordonanţei, este invocată, printre motivele abrogării, reacţia populaţiei care a manifestat în stradă.

Ordonanţa de abrogare vine cu mai multe prevederi. În primul rând, articolul I prevede abrogarea OUG 13 privind codurile penale în totalitatea ei. 

Cu toate acestea, având în vedere că OUG 13 conţine prevederi care intrau în vigoare odată cu emiterea (precum cea privind denunţul), dar şi unele care intrau în vigoare abia după 10 zile (precum cea privind abuzul în serviciu şi dezincriminarea neglijenţei în serviciu), a fost nevoie de precizări suplimentare.

Astfel, prin articolul I, care abrogă OUG 13, sunt eliminate prevederile privind pragul de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu şi cele privind dezincriminarea neglijenţei în serviciu – măsuri care nu au intrat încă în vigoare -, dar trebuiau eliminate şi modificările apărute deja în lege, precum cea privind denunţul.

Articolul II al OUG de abrogare conţine astfel prevederi exprese privind abrogarea din lege a modificărilor pe tema denunţului, fiind eliminat acel termen de maximum 6 luni pentru valabilitatea unui denunţ.

Guvernul adaugă însă două noi prevederi, care se referă la punerea în acord a unor decizii ale CCR. Astfel, se stabileşte că măsura controlului judiciar poate fi prelungită în etape de cel mult 60 de zile, fiind nevoie de noi decizii ale judecătorilor pentru prelungiri suplimentare. Se stabileşte, de asemenea, că acţiunea civilă, în caz de achitare sau întrerupere a acţiunii penale, rămâne nesoluţionată de instanţă.

______

Guvernul a fost convocat astăzi la o şedinţă specială ca să desfiinţeze controversata ordonanţă ce schimbă codul penal. Ședința ar putea avea loc în jurul orei 14:00, deși încă nu a fost făcut un anunț oficial.

Premierul a făcut anunţul aseară, în a cincea zi la rând de proteste. A fost, de altfel, seara cu cei mai mulţi demonstranţi pe străzi: 330 de mii de oameni în toată ţara plus câteva mii de conaţionali în Europa. Cu toţii au sesizat însă şi faptul că puterea nu renunţă la modificări: vrea să facă o lege şi să o trimită Parlamentului la vot.

Tocmai de aceea, demonstranţii însă nu au încredere în promisiuni, iar protestatarii menţin chemarea la miting, pentru că discursul premierului nu a fost limpede.

Care este diferenţa dintre cei doi termeni între care premierul a pus virgulă când a vorbit despre ordonanţa contestată: abrogare şi prorograre?

Abrogarea înseamnă abolire, anulare, așadar prin abrogare, Guvernul renunță cu totul la art. I din această ordonanță ce modifică și Codul penal, și Codul de procedură penală. Este articolul ce conține toate prevederile legate de abuzul în serviciu și neglijența în serviciu.

Prorogarea înseamnă doar o amânare de intrare în vigoare – adică nu mai intră în vigoare la 10 februarie, ar putea pune guvernanții un alt termen la care să intre în vigoare.

Oricum, în ambele cazuri, premierul a dat de înțeles care sunt scenariile. În ambele cazuri, acest proiect de lege va ajunge la Parlament sub forma care este acum atât de contestată și va continua să fie dezbătut de parlamentari. PSD și ALDE au majoritate și-și pot impune în Parlament voința.

Sunt căi de atac, la Curtea Constituțională, dar dacă judecătorii spun că articolele nu au nicio problemă de constituționalitate, atunci nu se mai poate face nimic. Legea intră în vigoare, chiar dacă președintele mai are în plus posibilitatea de a retrimite legea în Parlament la reexaminare. Nu o poate face decât o singură dată, iar parlamentarii nu sunt obligați să ia în seamă observațiile președintelui. A doua oară, șeful statului va fi obligat să promulge legea.

Așadar, abrogarea ar fi cea mai rapidă cale de a renunța la acest articol, dar oricum vom avea apoi lungi dezbateri în Parlament, iar dacă articole care modifică Codurile vor trece de Parlament, nu prea se mai poate face nimic.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More