Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Guvernul a aprobat hotararea ce prevede infiintarea, la nivelul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a unei structuri denumite „Politia sanitar-veterinara a animalelor”

0 57

politia animalelor

In sedinta de marti a Guvernului a fost aprobata, hotararea ce prevede infiintarea, la nivelul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a unei structuri denumite „Politia sanitar-veterinara a animalelor”. Politia Animalelor ar urma sa se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt tinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzand gradini zoologice, circuri si adaposturi, precum si locuintele unor detinatori, alaturi de transporturile de animale.

Astfel, prin Hotararea aprobata de Executiv, care vizeaza modificarea HG 1415/2009 privind organizarea si functionarea ANSVSA si a unitatilor din subordinea acesteia se mentioneaza ca Autoritatea se afla in coordonarea Ministrului Agriculturii. Noua structura va functiona in subordinea ANSVSA si va avea un numar de 5.419 angajati.
Politia Animalelor va raspunde la sesizari, va merge in control si va aplica sanctiuni contraventionale principale – amenzi, şi complementare – confiscarea animalelor, cand va constata incalcarea legislatiei privind protectia animalelor.

In cazul in care se impune confiscarea, va fi nevoie de adaposturi pentru animalele mari. In acest sens, reprezentanţii ANSVSA discuta cu reprezentantii consiliilor judetene sa infiinteze in fiecare judet un adapost cu cel putin 15 locuri pentru animale mari. Chiar si ONG-urile s-ar putea implica in rezolvarea acestei probleme.

Transportul animalelor in bune conditii va fi un alt aspect verificat de Politia Animalelor, intrucat si aici se inregistreaza abuzuri.
Politia Animalelor ar urma sa aplice Legea de privind protectia animalelor), Legea privind cainii fara stapan, precum si Regulamentul nr. 1/2005 privind protectia animalelor in timpul transportului.

In cazul constatarii unor fapte de natura penala, aceasta structura va sesiza Politia Romana, in cadrul unui protocol cu Ministerul Afacerilor Interne la care se lucreaza in prezent.

Ca directie, Politia Animalelor ar urma sa aiba 15 angajaţi, in afara directorului. De asemenea, fiecare directie judeteana a ANSVSA ar trebui sa aiba cate doi – trei angajaţi cu aceleasi atribuţii privind protectia animalelor.

Politia Animalelor nu va avea atributii noi fata de cele pe care le are in prezent ANSVSA in ceea ce priveste bunastarea animalelor, dar va functiona ca o structura specializata pentru protejarea acestora.
Pentru nerespectarea condiţiilor de creştere, adăpostire, hrănire sau asistenţă medicală a animalelor prevăzute de aceeaşi lege, inspectorii vor aplica amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More