Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Guvernul a aprobat o OUG prin care „Cumințenia Pământului” va fi achiziționată de statul român

0 68

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență prin care opera brâncușiană „Cumințenia Pământului” va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

„În ședința de Guvern de astăzi s-a aprobat o ordonanță de urgență prin care opera ‘Cumințenia Pământului’ (…) va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, după ce Guvernul a luat deja măsurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare. Așadar, printr-o ordonanță de urgență, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii”, a spus Iolu într-un briefing la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, „Cumințenia Pământului” va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene.

Iolu a arătat că mecanismul prin care vor fi alocați banii pentru achiziție va fi stabilit printr-o hotărâre de guvern.

„Nu este stabilit în acest moment un mecanism. Statul are bani și Ministerul Culturii va putea achiziționa această operă de artă”, a explicat Iolu.

Întrebat dacă banii vor fi alocați la rectificare, Liviu Iolu a spus că „nu neapărat”. „Pot fi deja existenți în bugetul Ministerului Culturii (…). Sunt alocați 5 milioane de euro și vor trebui alocați alți 6 milioane de euro până la data limită, și anume la sfârșitul lunii noiembrie”, a adăugat Iolu, precizând că acest termen este unul „agreat cu vânzătorii”.

Iolu a mai spus că Guvernul a considerat că această operă de Tezaur și de Patrimoniu Național trebuie să fie a statului român și să fie expusă public.

În cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” s-au strâns, prin subscriție publică, 1.200.000 de euro până la 30 septembrie, din care peste 800.000 de euro au fost colectați doar în ultimele două luni și jumătate, a precizat Iolu.

Conform lui Iolu, campania a fost „un succes”, iar banii strânși vor contribui la achiziționarea acestei opere de artă.

Totodată, prin OUG adoptată miercuri de Executiv, Guvernul a decis constituirea „Fondului Brâncuși”, din resursele căruia vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei Tezaurului Patrimoniului Cultural Național.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More