Guvernul propune ca bisericile, aeroporturile sau bancile sa nu mai beneficieze de subventii UE din 2015. Vezi ce categorii de persoane vor primi subventii mai mari.
Guvernul a realizat lista „neagră” a institutiilor care nu mai au dreptul la subventiile pe suprafaţa. Pe listă au fost incluse parohiile, persoane fizice sau juridice care gestionează bănci, cooperative de credit, institutii financiar-nebancare, societăti de asigurare, burse de marfuri, servicii de transport rutier, firme de constructii, societăti de exploatare forestiera sau institutii precum Compania Natională de Autostrăzi si Drumuri Nationale.
Conform ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, Romania va transmite aceasta propunere Comisiei Europene, si vizează aplicarea plătilor directe incepand din 2015 si pana in 2020.
Iata lista propunerilor facute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale:
– Romania va apela la posibilitatea de a transfera de la Pilonul I Plăti Directe catre Pilonul II Dezvoltare Rurală suma de 112 milioane de euro pentru anii 2015, 2016 şi 2017, cu scopul stimularii comasarii terenurilor agricole.
– Fermierii care vor renunta la activitatea agricola, fie prin vanzare, fie prin arendarea terenurilor, in scopul comasarii acestora, sa primeasca, pe langă plata pe care o incaseaza de la agentul comercial, de la Agentia de Plati, pentru o perioada de cinci ani, o suma reprezentand 120% din plata care li s-ar fi cuvenit pe suprafata.
– Fermierii care detin suprafete mai mari de teren vor primi un ajutor suplimentar de 45 de euro pentru suprafata cuprinsa între 5-30 de hectare, iar pentru cei cu terenuri cuprinse intre 1-5 hectare sprijinul va fi de doar 5 euro suplimentar.
– Tinerii fermieri cu varstă de pană la 40 de ani vor primi un sprijin suplimentar pentru o suprafata cuprinsa intre 25-60 hectare, cu 25% mai mare decat ceilalti fermieri care sunt mai in varstă de 40 de ani.
– Cei aproximativ 800.000 de fermieri care detin intre 1-5 hectare nu vor mai fi supusi controalelor administrative numeroase, simplificandu-se procedura pentru acordarea platilor directe.
– O serie de culturi si anumite categorii din zootehnie vor beneficia, pe lângă platile directe si ajutoarele de stat, de plati cuplate. De astfel de plati vor beneficia cei care detin culturi de soia, cartof de primavara, tomate si castraveti destinati procesarii, legume de sera sau de solarii. În cazul productiei de soia, sprijinul va fi, în 2015, de circa 325 euro/ hectar si va ajunge la 376 euro/ hectar in 2020.
Un astfel de sprijin va fi acordat si zootehnistilor cu ferme de vaci de lapte care va fi de circa 250 euro/cap de animal in 2015 si va ajunge in 2020 la 325 euro/cap de animal, in plus fata de ajutorul national. Ajutorul va fi acordat pentru ferme cu vaci pentru lapte de minimum 10 capete şi maximum 250 capete. Un ajutor asemănător va fi acordat la ovine pentru minimum 150 capete si maximum 1.000 capete.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.