Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Guvernul a simplificat documentația pentru obținerea mai multor beneficii sociale

0 301

Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, un proiect de hotărâre prin care simplifică documentația necesară obținerii unor beneficii sociale, respectiv a venitului minim garantat, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzire.

Potrivit unui comunicat al Executivului, documentul introduce și noi condiții și criterii în acordarea ajutoarelor de urgență, modificând și completând normele metodologice de aplicare a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, normele de aplicare a Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei și normele de aplicare a ordonanței de urgență a Guvernului privind măsurile de protecție socială pe perioada sezonului rece, pentru a le adapta modificărilor aduse prin OUG 93/2016.

Astfel, cele mai importante modificări se referă la: reglementarea aceluiași formular de cerere pentru toate cele trei beneficii sociale menționate; introducerea formularului de cerere simplificat pentru solicitarea unui nou drept dintre cele trei, în cazul în care persoana/familia este deja beneficiar al unuia dintre ele; eliminarea copiilor legalizate, documentele doveditoare putând fi prezentate doar în copie.

Alte schimbări aduse prin actul normativ au în vedere: reglementarea schimbului de informații între primării — agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială — agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă/ inspectoratele teritoriale de muncă, cu privire la verificarea îndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege de către persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social; modificarea anexelor în conformitate cu modificările introduse prin OUG nr. 93/2016; introducerea unor condiții și criterii în acordarea ajutoarelor de urgență de la bugetul de stat, care să ateste situația de urgență sau deosebită în care se află familia/persoana și, prin aceasta, asigurarea uniformității în elaborarea propunerilor la nivel teritorial.

Guvernul mai informează că, potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, la sfârșitul lunii iunie 2017 erau înregistrați 230.699 de beneficiari de venit minim garantat.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More