Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Guvernul a uitat de alegerile parțiale. La Cluj și în alte trei județe trebuiau organizate deja alegeri

0 50

someseanul-consiliul judetean cluj

Partidul Național Liberal solicită Guvernului să respecte legea şi să organizeze alegeri locale parțiale în toate judeţele şi localităţile în care funcţiile de preşedinte de consiliu judeţean şi de primar sunt vacante.

Legea obligă Guvernul să organizeze alegeri locale parţiale în termen de 90 de zile de la vacantarea postului, însă nu prevede nicio sancţiune dacă Executivul nu o face.

„Premierul Victor Ponta şi ministrul Administraţiei şi de Interne, Gabriel Oprea, sunt în mod direct responsabili de instabilitatea existentă la nivelul judeţelor şi municipiilor rămase fără conducere legitimă. Deşi emiterea Ordonanţelor de Urgenţă pe bandă rulantă este practică uzuală a Guvernului Ponta, premierul ignoră prevederile legale, nu îşi exercită atribuţiile şi acţionează în aceeaşi manieră cu care ne-a obişnuit împotriva cetăţenilor“, se arată într-un comunicat al liberalilor.

De exemplu, în județul Cluj, termenul legal de 90 de zile pentru stabilirea datei alegerilor locale parţiale a fost depăşit. Funcţia de preşedinte al Consiliului Județean Cluj  a fost vacantată pe 6 octombrie 2014, după ce autoritățile au luat act de demisia lui Horea Uioreanu. Asta înseamnă că până pe 6 ianuarie trebuiau organizate alegeri locale parţiale, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, Guvernul nici măcar nu a anunțat o dată probabilă când aceste alegeri ar putea avea loc.

În alte două judeţe, fostul preşedinte CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, şi fostul şef al CJ Vâlcea, Ion Cîlea, au încetat din viaţă în această toamnă. Un alt judeţ rămas fără preşedinte este Brăila, unde Gheorghe Bunea Stancu a fost revocat din funcţie de prefectul judeţului, Vasilica Vilcu, ca urmare a faptului că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în cazul său, declarându-l în conflict de interese, transmite Adevărul.ro.

Alegeri locale parțiale ar mai trebui organizate pentru alegerea unui nou primar la Târgovişte, dar și la Sibiu, după ce Klaus Iohannis a devenit președintele României.

Conform legii, Guvernul trebuie să organizeze alegeri parţiale în termen de 90 de zile de la vacantarea postului, însă nu prevede nicio sancţiune dacă Executivul nu-şi face treaba.

„Ne întrebăm dacă nu cumva teama de un nou eşec în faţa electoratului este cea care îl opreşte pe Victor Ponta să respecte legea, în condiţiile în care Partidul Naţional Liberal, conform ultimelor sondaje, se află la aproape 50% din opţiunile românilor“, spun liberalii în același comunicat, făcând referire la un recent sondaj de opinie realizat de CSOP.

Acesta arată că PNL ar câştiga alegerile parlamentare cu 47%, în timp ce PSD s-ar clasa pe locul al doilea, cu 34% din voturi.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More