Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă

0 139

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi o hotărâre pentru suplimentarea numărului maxim de posturi în cadrul DIICOT, precum şi un act normativ referitor la indicatorii de incluziune socială.

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi o hotărâre privind prelungirea stării de alertă la nivel național pentru încă 30 de zile, începând cu data de 12 iulie.

Principala modificare față de măsurile aflate în vigoare vizează creșterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire și control a răspândiri COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Printre altele, se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă sau în alte zone cu potențial de aglomerare.

Alte propuneri:

Se propune menținerea testării săptămânale, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

Se propune menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise și desfășurarea acestora în anumite condiții.

Se propune ca desfășurarea competițiilor sportive, în spații deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

Se propune ca desfășurarea competițiilor sportive în spații închise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Se propune ca activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber să se desfășoare numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

De asemenea, se propune ca organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și cu purtarea măștii de protecție, doar dacă participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-oV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.
Activitățile sunt interzise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului, proiectele de acte normative de pe agenda şedinţei vizează:

* Suplimentarea cu 96 a numărului maxim de posturi pentru Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dintre care:
– 11 posturi de procuror (de la 295 la 306 posturi);
– 45 de posturi de specialist (de la 40 la 85 de posturi);
– 40 de posturi de personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ (de la 270 la 310 posturi).

* Guvernul urmează să aprobe indicatorii de incluziune socială, care vor fi utilizaţi în fundamentarea propunerilor de politică publică în domeniul incluziunii sociale, în strategia naţională de incluziune socială sau în strategiile sectoriale.

Urmează să fie aprobaţi 47 de indicatori de incluziune socială, printre care: rata riscului de sărăcie sau excluziune socială, rata deprivării materiale severe, rata sărăciei relative, ponderea persoanelor în vârstă de până la 60 ani din gospodării cu o intensitate foarte redusă a muncii, rata de activitate, rata de ocupare sau rata şomajului.

* Programul naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” urmează să fie prelungit cu doi ani.

Prin modificarea HG 251/2015, programul naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” urmează să fie derulat pe o perioadă de nouă ani, începând cu luna septembrie 2015, şi nu şapte ani, cum prevede actul normativ iniţial. Perioadele de acordare a sprijinului prevăzute vor putea fi prelungite până la finalizarea implementării programului naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, la solicitarea beneficiarilor şi cu aprobarea Ministerului Educaţiei.

* Guvernul urmează să aprobe scoaterea din rezervele de stat şi acordarea imediată ca ajutor umanitar intern de urgenţă, cu titlu gratuit, a cantităţii de 10.000 litri motorină, în limita sumei de 31.654 lei, necesară desfăşurării măsurilor de intervenţie operativă pentru protecţia populaţiei afectate de urmările distructive ale inundaţiilor de pe raza comunei Arieşeni, judeţul Alba.

* Urmează să fie aprobată nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Modernizarea Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR”.

Proiectul îşi propune realizarea mentenanţei evolutive a următoarelor componente din cadrul SCOMAR şi a infrastructurii de comunicaţii din cadrul sistemului localizat în zona de sud a judeţului Constanţa:
– înlocuirea a minim 4 radare din cele 7 existente;
– înlocuirea a minim 7 echipamente optoelectronice din cele 8 existente;
– înlocuirea aplicaţiei integrate de supraveghere SCOMAR existentă;
– înlocuirea a minim 17 link-uri radioreleu
– înlocuirea echipamentelor din cadrul subsistemului de securitate perimetrală cu o soluţie integrată de securitate.

Proiectul are o valoare de 71.961.096,66 lei cu TVA, pentru finanţarea căruia s-a avut în vedere atât Fondul pentru Securitatea Internă (2014 – 2020), în cadrul căruia sunt semnate deja trei contracte de finanţare (în valoare de aproximativ 51.550.348 lei cu TVA), cât şi accesarea altor surse de finanţare nerambursabile aferente cadrului financiar 2021 – 2027 sau de la bugetul de stat.

* Proiecte de hotărâre privind aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 ale:
– Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii S.A.;
– Regiei Autonome „Autoritatea Aeronautică Civilă Română”;
– Companiei Naţionale „Administraţia Canalelor Navigabile” – S.A.”;
– Companiei Naţionale „Aeroporturi Bucureşti – S.A.”.

* Pe agendă figurează şi un proiect de lege care prevede aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2020. Astfel, contul general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 cuprinde venituri de 80.766 milioane lei, cheltuieli de 82.360 milioane lei şi un deficit de 1.593 milioane lei. Contul general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2020 cuprinde venituri de 7.272 milioane lei, cheltuieli de 8.724 milioane lei şi un deficit de 1.451 milioane lei.

* Un alt proiect de lege vizează aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2020.

Contul general anual de execuţie a bugetului de stat aferent anului 2020 cuprinde venituri de 134.236 milioane lei, cheltuieli de 246.929 milioane lei şi un deficit de 112.693 milioane lei.

Contul anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate aferent anului 2020 cuprinde venituri de 44.776 milioane lei, cheltuieli de 45.219 milioane lei şi un deficit de 442 milioane.

Contul general anual al datoriei publice a statului aferent anului 2020 cuprinde datoria publică în valoare de 591.469 milioane lei (datoria publică guvernamentală în valoare de 573.986 milioane lei şi datoria publică locală în valoare de 17.483 milioane lei). 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More