Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Hai cu petiția, dar să ne facă alții treaba!

0 88

Observ că, în ultima vreme, tot mai mulți oameni lansează fel și fel de petiții online, cerând de la mai marii satelor sau orașelor felurite chestii. Unele dintre aceste solicitări sunt făcute în disperare de cauză și pe bună dreptate, dar altele sunt lansate așa, în eter, doar să se afle unii în treabă și să scoată ochii altora care nu-și face treaba.

Să luăm de exemplu o petiție lansată recent de la Dej, prin care se solicită curățenie în orașul nostru drag. Păi bine, măi dragilor, cei care semnați cu atât avânt petițiile de genul ăsta, de ce nu faceți voi ceva dacă vedeți că nu se face?

Este mizerie pe jos, prin parcuri, pe străzi și trotuare, pe lângă blocurile în care locuiți? Și cine, mă rog, face toată această mizerie? De ce nu păstrați curățenia în orașul unde locuiți, ca să nu mai fie apoi mizerie și să aveți motiv de petiții?

De ce treceți nepăsători pe trotuar pe lângă o pungă, fără să o ridicați de pe jos și să o aruncați la gunoi? De ce nu le atrageți atenția celor care fac mizerie? De ce nu vă educați prietenii, copiii, rudele sau cunoscuții să păstreze curățenia? Așteptați și chiar cereți prin petiții să vină alții să curețe în urma voastră.

Da, e adevărat, sunt oameni plătiți ca să facă curățenie pe străzi, sunt persoane angajate să facă chiar acest lucru. Și o fac, doar că a doua zi mizeria pune din nou stăpânire pe oraș. Pentru că cei care au aruncat ieri un chiștoc pe jos, cei care au lăsat să le cadă din mână pe trotuar un ambalaj, sau cei care ”au ratat” gaura de la coșul de gunoi de pe stâlp o vor face și mâine. Și poimâine și în toate zilele, astfel că în fiecare zi mizeria se reinstalează în urbea noastră.

Asta deși există, câte mai există, coșuri de gunoi pe stâlpi. Dar și acestea se împuținează de la lună la lună, căzând mai mereu pradă huliganilor cărora le ies în cale. Aceiași huligani, probabil, care a doua zi după ce se trezesc din beție, condamnă faptul că gunoaiele tronează pe trotuare.

La fel de adevărat este că și poliția locală nu-și face treaba cum ar trebui în această privință, că nu-i amendează pe cei care fac mizerie, că nu stă la pândă permanent pentru a-i prinde pe ”contravenienți”. Dar și dacă ar vrea s-o facă, voi câți polițiști locali credeți că ar trebui să stea ”de gardă” zi și noapte ca să-i prindă pe ”mizerabili” în tot orașul?

Este lăudabilă, totuși, inițiativa de a spune ceva pe acest subiect, chiar și printr-o petiție. De a arăta că îți pasă de mediul înconjurător, de a demonstra că vrei mai mult.

Dar dacă tot ați depus un efort să convingeți 10-100 de persoane să vă semneze petiția, de ce nu ați făcut același efort să adunați cele 10-100 de persoane și să demarați o campanie de curățenie? Vă convine să stați comod la casele voastre, să bateți din tastatură că nu se face curățenie, să vă plângeți că e mizerie în jurul vostru. Dar nu faceți nimic activ în această privință. Doar cereți. Cereți să vi se dea, cereți să vi se facă, dar nu oferiți nimic, nu faceți nimic, nu participați activ la nicio acțiune. Doar pretindeți! Și mai faceți o petiție! Pe care alții să o distribuie și răs-distribuie pe toate rețelele, pe toții pereții, dar și aceștia, la rândul lor să nu facă nimic concret pentru a rezolva problema.

Nu mai cerșiți toată ziua, nu mai așteptați să facă alții. Acționați!

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More