Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Haos la comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap în Bistrița, Maramureș și Sălaj

0 321

persoana cu handicap dizabilitati

Un număr de 18 comisii de evalaure a persoanelor cu handicap funcţionează cu avize foarte vechi, obţinute în anii 2004-2008, deşi în majoritatea cazurilor, componenţa lor s-a modificat în ultimul an, se arată într-un raport remis de Ministerul Muncii.

Ministerul a desfăşurat un control la nivel naţional pentru verificarea modului de organizare şi funcţionare al comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (CEPAH) şi al serviciilor de evaluare complexă (SEC) a persoanelor adulte cu handicap.

În urma controlului s-a constat că 18 comisii au avize foarte vechi, obţinute în anii 2004-2008, deşi, în majoritatea cazurilor, componenţa lor s-a modificat în ultimul an. Aceste comisii sunt în Arad, Argeş, Bistriţa Năsăud, Brăila, Braşov, Botoşani, Buzău, Constanţa, Covasna, Dolj, Neamţ, Prahova, Sălaj, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, Bucureşti .

Totodată, s-a mai constatat că, la nivel judeţean, secretariatele comisiilor de evaluare funcţionează cu un număr diferit de persoane, respectiv între 1-7 angajaţi. Din acest motiv, în judeţele în care există un număr redus de personal, s-au constatat întârzieri în întocmirea şi transmiterea documentelor comisiei. Judeţele cu problemă sunt Bistriţa Năsăud, Ilfov, Maramureş şi Sălaj, informează Ministerul Muncii.

Comisia de Control a Ministerului Muncii a mai constatat că în Maramureș serviciile de evaluare complexă nu cuprind toate categoriile de specialişti prevăzute de art. 49 din H.G. 268/2007.

De asemenea, în Maramureş comisia funcționează fără psiholog, iar asistentul social are doar atribuţii delegate. La Bistriţa Năsăud patru persoane efectuează în mod curent evaluarea solicitanţilor, în condiţiile în care, din cele 10 posturi aprobate, sunt ocupate doar 6, 2 dintre ele chiar de către directorii interimari ai Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Mai mult, postul de medic este ocupat cu jumătate de normă, iar serviciul funcţionează fără asistent social.

Verificările au scos la iveală şi nereguli în procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi, precum întocmirea dosarelor doar în baza actelor, nu şi a evaluării persoanelor. În Bistriţa Năsăud: raportul de evaluare complexă este întocmit numai pe baza documentelor existente la dosar, fără evaluarea solicitanţilor, iar în judeţul Maramureş, rapoartele de evaluare complexă nu conţin toate informaţiile prevăzute de lege.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More