Hoții de fier vechi au provocat poluarea Someșului Mare
Râul Someșul Mare a fost poluat luni pe o distanță de aproape 10 kilometri cu noroi de mină, ca urmare a unor manevre neautorizate la o galerie de la fosta Exploatare Minieră Rodna. Conform șefului Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, hoţii de fier vechi au vrut să ajungă în interiorul minei ca să fure şine vechi, iar ca să poată intra au spart gura betonată pentru a evacua apele uzate.
„Hoţii au spart galeria noaptea ca să curgă apa şi să poată intra şi să ia fierul vechi. Nu puteau intra dacă era galeria plină cu apă. Cei de la Conversmin SA (companie care s-a ocupat de închiderea Minei Rodna – n.r.) şi-au făcut închiderile, au redirecţionat apa în puţuri, dar hoţii au spart ca să poată intra. Apele uzate din interior, adunate la nivelul galeriei 800, au ajuns în Someşul Mare. Noi suntem cu oamenii în procesul de monitorizare, am anunţat şi Conversmin. Au fost şi ei, au văzut ce se întâmplă şi supraveghem cu toţii zona”, a spus Drăgan pentru Mediafax.
„Am fost sesizaţi luni şi de atunci monitorizăm. Marţi, unda de poluare e la Rodna şi se îndreaptă spre Sângeorz-Băi. Probabil se va atenua după Sângeorz-Băi. Din experienţa de până acum, se va atenua”, a mai spus Drăgan.
„S-a identificat sursa de poluare ca fiind Galeria Gheorghiu – cota 800 de metri, din perimetrul minier închis Valea Vinului, de unde se scurgeau ape de mină, ca urmare a deteriorării lucrărilor de închidere a galeriei.
Au fost prelevate probe de apă pentru determinarea concentraţiilor indicatorilor specifici acestui gen de poluare, în vederea evaluării impactului.
A fost convocat reprezentantul SC Conversmin SA, deţinătorul perimetrului minier, în vederea stabilirii împrejurărilor privind producerea evenimentului şi luarea măsurilor operative ce se impun. Prin procesul-verbal încheiat, acesta şi-a asumat realizarea cu maximă urgenţă a lucrărilor necesare în subteran, pentru sistarea scurgerilor de ape de mină şi evitarea repetării acestui fenomen”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.
Foto: mesagerul.ro
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.