Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

I-a acordat subvenţii soţiei, iar acum e cercetat de ANI

1 53

agentia nationala de integritate ANI

Un angajat de la APIA Ocna Şugatag este cercetat de către Agenția Națională de Integritate pentru că i-a acordat subvenţii soţiei. 

IURA VALERIU GHEORGHE a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării funcţiei publice, având un interes de natură patrimonială (respectiv obţinerea unor subvenţii din Fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală de către soția sa, prin intermediul VIŞOVAN VIORICA ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ), a preluat cererile de plată pe suprafaţă, aferente campaniilor 2011 şi 2012, depuse de către soţia acestuia, în numele întreprinderii individuale mai sus menţionate, a efectuat controlul vizual şi controlul administrativ al cererilor depuse de aceasta, menţionând că sunt “complete şi valabile” și a semnat, totodată, și procesele verbale aferente acestor cereri de plată.

Ca urmare a cererilor depuse, soţia persoanei evaluate a obţinut subvenţii din Fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, în sumă totală de 24.772,85 Lei.

Astfel, acesta a încălcat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: […] interesele  sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”, precum și dispozițiile art. 79, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. IURA VALERIU GHEORGHE a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”, au arătat cei de la ANI.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More