Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

IGSU exclude existența unor factori de risc radiologic asupra României. „Nu există date care să confirme sau să indice existența” unui astfel de risc

0 370

Autoritățile române exclud existența unor riscuri radiologice la care ar fi expusă țara noastră, idee apărută în urma unei explozii, nelămurite încă, în nordul Rusiei.

Datorită unei explozii are a avut loc la data de 8 august 2019, în nordul Rusiei, opinia publică a fost pusă în alarmă asupra unor riscuri radiologice fiindcă există zvonuri că deflagrația ar fi fost cauzată în urma unor teste a unei rachete nucleare. În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Comisia pentru Controlul Activităților Nucleare, dar și Agenția Națională pentru Protecția Mediului au emis un comunicat de presă prin care exclud prezența unor astfel de riscuri radiologice asupra României. Redăm întreg comunicatul mai jos.

Comunicat IGSU, CNACN, ANPM

În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului.

De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului. CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.

IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, menține permanent legătura cu partenerii noștri la nivel european. ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP. ​La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More