Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Împănatul boului” de Rusalii, la Mănăstirea, Fizeșu Gherlii, Mintiu Gherlii și Batin

0 118

Impanatul boului la Manastirea

Sărbătoarea Rusaliilor aduce în fiecare an, în câteva localități de pe Valea Someșului, o altă sărbătoare: cea a ”Împănatului boului”, tradiție respectată cu sfințenie de sute de ani.

Dacă în trecut aproape fiecare comună din zonă sărbătorea în duminica Rusaliilor ”Împănatul boului”, odată cu trecerea timpului, doar câteva sate din județele Cluj și Bistrița-Năsăud mai respectă această tradiție.

Astfel, duminica viitoare, de Rusalii, la Mănăstirea, Fizeșu Gherlii, Mintiu Gherlii sau Batin, vor răsuna de strigătele tinerilor aflați pe ulițele satului pentru a participa la ”Împănatul boului”.

Și așa cum prevede obiceiul vechi de sute de ani, programul se va respecta și în acest an. Sătenii se adună în centrul localității imediat ce ies de la slujba de la biserică. Îmbrăcate în straie populare de sărbătoare, fetele nemăritate au misiunea grea de a stăpâni un bou împodobit de către săteni. Iar, conform tradiției, fata care va reuși să țină în frâu boul nărăvaș se va mărita în anul următor.

O altă manifestare specifică acestei sărbători este cea în care câţiva feciori, mascaţi în draci, se plimbă pe uliţa satului cu găleți pline cu apă, cu care îi vor uda pe ceilalți săteni participanți. Obiceiul acesta are ca semnificație chemarea ploilor și sporirea fertilității solului şi prosperitatea recoltelor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More