Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

”Împănatul boului” – Tradiție populară sau obicei barbar – FOTO/VIDEO

0 92

impanatul boului manastirea 2015

Trăim încă vremuri în care maltratarea unui animal în văzul lumii, pentru amuzamentul publicului, este considerat un obicei tradițional. Amețit de cantități mari de alcool, biciuit până la epuizare în mijlocul comunității, animalul suferă enorm spre încântarea spectatorilor, avizi de violență, de imagini dure și de vărsări de sânge.

Bietul animal nu are de ales, decât să îndure sutele de lovituri de bici, să fie schingiuit până la starea de leșin, să sufere o tortură continuă, doar pentru a amuza un public care își ascunde setea de violență în spatele unei cortine numită tradiție populară.

În  duminica Rusaliilor, la Mănăstirea în județul Cluj, an de an un tăuraș trece prin astfel de chinuri. Îmbătat de săteni pentru a nu fi prea violent, este purtat apoi pe ulițele satului unde trebuie să fie prins de niște fete.

Doar că, din cauza cantităților mari de alcool care-i sunt turnate pe gât, animalul este prea bleg pentru a produce spectacol și emoții, astfel că este bătut în continuu, biciuit până i se înmoaie picioarele, doar ca să o ia din loc și să provoace cât de cât o stare de amenințare pentru a mai spori nivelul de spectacol.

Un spectacol grotesc, la care asistă rânjind sute de persoane. Probabil, mare parte dintre aceștia ar condamna vehement relele tratamente aplicate animalelor, ar cere închisoare sau tratament similar dacă ar vedea imagini cu o pisică jupuită de vie, sau cu un cățel spânzurat și agonizând, ar privi oripilați scene în care un cal este biciuit până-i țâșnește sângele. Dar tot ei se amuză când văd un ”bou” biciuit în mod repetat, doar pentru că această din urmă variantă ar reprezenta o tradiție din moși strămoși.

Trebuie să fii stană de piatră să nu-ți piară zâmbetul când vezi la câtă tortură este supus bietul animal, trebui să ai inima neagră să te bucuri la vederea suferinței îndurate de un animal schingiuit, trebui să nu ai suflet ca să nu te impresioneze până la lacrimi astfel de imagini.

Și, totuși, unii spun că așa este tradiția. În Europa și în întreaga lume astfel de scene sunt în afara legii, asociațiile de protecție a animalelor protestează zilnic pe această temă, dar la noi tradiția continuă. Pentru că este un obicei popular.

Tot tradiție ar fi și tot obicei popular s-ar putea numi, dacă, în acest caz, respectivul animal ar fi împănat așa cum se cuvine, purtat pe ulițele satului condus de fete și tineri în costume populare, fără să fie biciuit și torturat. Lipsa schingiuirii din acest peisaj n-ar strica absolut cu nimic imaginea de ansamblu a obiceiului tradițional. Și, probabil, această panoramă ar produce un sentiment mult mai plăcut pentru cei prezenți, ar da o imagine mult mai admirabilă pentru public.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.939077259488375.1073741987.467241263338646&type=1

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More