Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Impozitarea bacșișului, aprobată în Senat

0 203

Senatorii au votat legea prin care micile atenţii oferite chelnerilor şi barmanilor vor fi impozitate cu 10%. Atenţie, însă, niciun client nu va fi obligat să plătească în plus, dacă nu e mulţumit de servicii. Între zero şi 15% din nota de plată poate fi valoarea bacşişului.

Adoptată cu 43 de voturi pentru şi 23 împotrivă, ideea impozitării bacişului oferit în baruri şi restaurante a ajuns repede din Senat în localurile din ţară.

Legea spune că mica atenţie oferită ospătarului va fi trecută pe bon. Valoarea bacşişului poate varia între 0 şi 15 procente din nota finală. 

Clientul va fi cel care alege dacă şi ce sumă doreşte să le ofere chelnerilor. Va face acest lucru completând o rubrică separată ce va apărea pe nota de plată iniţială. 

Bacşişul va fi înregistrat în casa de marcat şi abia apoi se va elibera bonul final, care va putea fi achitat şi cu cardul. Acum, chelnerii pot fi răsplătiţi de clienţi pentru serviciile lor doar în numerar. 

Impozitul pe bacşiş va fi de 10 la sută. Va fi oprit la sursă şi nu va figura în contribuţiile sociale ale angajatului. Toţi banii rămaşi vor fi distribuiţi integral salariaţilor. 

Vorbim de sume care variază între 750 şi 1,5 miliade de lei pe an, spun specialiştii din Ministerul Finanţelor, bani nefiscalizati până acum. Este şi calculul care a dus la apariţia legii bacşişului. 

În ţări precum Germania, Marea Britanie, Grecia sau Spania, bacşişul este curpins între 10 şi 20 la sută din nota de plată. Peste Ocean, în Statele Unite, bacşişul este şi el reglementat. Este impozitat cu 8 la sută. 

În România, găsim restaurante care în lipsa unei legi a bacşişului au introdus taxa de servire.

Clienţii vor fi cei care aleg şi vor hotărâ dacă această taxă de servire este justificată, respectiv dacă prestaţia ospătarilor a fost bună sau nu.

Impozitarea bacşişului nu va fi aplicată şi în cazul livrărilor, pentru moment cel puţin. Noua lege a fost votată astăzi în Senat, dar, ca să intre în vigoare, trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More